Αυτά είναι τα μυστικά του κόφτη δαπανών

Αυτά είναι τα μυστικά του κόφτη δαπανών

Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των αποκλίσεων.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή θα περιγράφει πώς θα λειτουργεί ο «κόφτης» δημοσιονομικών δαπανών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική νομοθετική διάταξη προβλέπει ότι κάθε άνοιξη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους και σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο μεγαλύτερη του 0,25% του ΑΕΠ θα εργοποιείται αυτόματα ο «κόφτης» δαπανών σε όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού, με εξαίρεση τις αμυντικές δαπάνες, την Υγεία και την Πρόνοια.

Από τον «κόφτη» φαίνεται πως θα εξαιρούνται ελάχιστες κατηγορίες, όπως αμυντικές δαπάνες, δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, και κάποιες δαπάνες υγείας, ενώ συνολικά η λίστα των εξαιρέσεων θα προκαθοριστεί, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως «δεξαμενή» για τις νέες περικοπές θα αποτελέσει η μεγάλη πλειονότητα των κωδικών του προϋπολογισμού και κυρίως μισθοί και συντάξεις.

Οι περικοπές θα επεκτείνονται σε επενδυτικές δαπάνες, προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και κονδύλια για την παιδεία, κοινωνικές δαπάνες και ΟΤΑ.

Η ελληνική πρόταση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες. Δηλαδή, μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται ανάλογα, έτσι ώστε να γίνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης.

Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός –αν υπάρχει– θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά.