Αυτά είναι τα πέντε «αγκάθια» για τις τράπεζες

Αυτά είναι τα πέντε «αγκάθια» για τις τράπεζες

Τα πέντε σημεία που κολλούν τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup για τη διοίκηση των τραπεζών.

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε μετά τη συνεδρίαση με τους υπουργούς Οικονομικών ποια είναι τα σημεία που έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής» ο ίδιος ο πρόεδρος του Eugorgoup αναφέρθηκε και μάλιστα δύο φορές στα πέντε «αγκάθια» που παρουσιάζονται και αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών, στη μετέπειτα τιμή πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ αλλά και την ίδια τη λειτουργία του Ταμείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Οι δανειστές ζητούν το ΤΧΣ να είναι σε θέση να πουλήσει τις μετοχές που θα έχει στις συστημικές τράπεζες μετά την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίησης έως και 50% κάτω της τιμής κτήσης. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά ζητάει οι όποιες πωλήσεις από πλευράς ΤΧΣ στο μέλλον να γίνουν με κάτω όριο την τιμή κτήσης, καθώς θεωρούν ευλόγως ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η όποια πώληση σε εξευτελιστική τιμή, αφού οι σημερινές χρηματιστηριακές τιμές είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλές. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξηθεί η αξία των μετοχών του ΤΧΣ και ακολούθως να «βγουν» στην αγορά.

Ο χρόνος μεταπώλησης σε ιδιώτες. Οι δανειστές ζητούν να οριστεί εντός της επόμενης πενταετίας. Η ελληνική πλευρά θέλει να μην υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, αλλά και να προηγείται σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν στείλει και σχετική τροπολογία προς υιοθέτηση από την ελληνική πλευρά.

Ο μισθός τόσο των μελών του ΤΧΣ όσο και της εποπτεύουσας εξαμελούς επιτροπής που θα αξιολογεί τη διοίκηση του ταμείου και κατ’ επέκταση τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ως ανώτατο μισθολογικό όριο ορίζεται ο μισθός του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν η ελληνική πρόταση ήταν να εφαρμοστεί η πολιτική άλλων φορέων, τύπου ΤΑΙΠΕΔ, ώστε οι μισθοί να είναι ακόμη χαμηλότεροι. Σύμφωνα με την Αυγή οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρχει κανένα όριο ώστε να “βολέψουν” μισθολογικά τους “δικούς” τους, τους οποίους θα προωθήσουν τόσο στο ΤΧΣ όσο και στην εξαμελή επιτροπή (τρία μέλη θα προέρχονται από Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM).

Οι δανειστές θέλουν να υπάρξει πλήρης ασυλία των μελών του ΤΧΣ, αλλά και της εξαμελούς επιτροπής, όταν ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες αναφέρει γι’ αυτά ότι “δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός από περιπτώσεις δόλου ή βαριάς αμέλειας”. Εξαιρεί δηλαδή τον δόλο ή τη βαριά αμέλεια όταν οι δανειστές θέλουν να μην υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη.

Οι δανειστές ζητούν να μην υπάρχουν πρώην υπουργοί και εν γένει πολιτικοί στις διοικήσεις των τραπεζών, οπότε θα πρέπει να «κοπούν» στη μετέπειτα αξιολόγηση . Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι υπάρχουν μέλη των διοικήσεων τα οποία έχουν εγκριθεί από τον SSM και δεν θα πρέπει να τους στερηθεί η δυνατότητα εκ νέου αξιολόγησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά το όνομα της Λούκας Κατσέλη.

Πηγή: Αυγή