Αυτά είναι τα πιο καινοτόμα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2016

Αυτά είναι τα πιο καινοτόμα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2016
Photo:

Το Στάνφορντ φιγουράρει και πάλι στην κορυφή της λίστας. 

 

Στον κόσμο που αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς με την τεχνολογία και την επιστήμη να παίζουν καθοριστικό ρόλο, αν δεν είσαι καινοτόμος, μένεις αναγκαστικά πίσω.

Αυτό είναι ένα από τα κλειδιά της έρευνας του Reuters  100: Τα πιο καινοτόμα πανεπιστήμια του κόσμου. Στη λίστα που εκδίδεται για δεύτερη χρονιά συμπεριλαμβάνονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που εξασκούν τις πιο υψηλού επιπέδου επιστημονικές μελέτες, που ανακαλύπτουν νέες τεχνολογίες και που βοηθούν στην μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα αποτελέσματα του 2016 δείχνουν ότι υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις: Ακόμα και μια θεωρία ή πατέντα που φάνηκε ότι επηρεάζει σημαντικά, μπορεί να οδηγήσει ένα πανεπιστήμιο πολύ ψηλά στη λίστα και το ανάλογο σε περίπτωση που οι ανακαλύψεις κάποιου πανεπιστημίου δεν είναι δα και τόσο καινοτόμες- δυστυχώς αυτό σημαίνει αυτόματα και κατηφόρα στην κατάταξη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα που συνέλεξε η μελέτη, η μαγική λέξη είναι η συνέχεια (consistency) η αληθινά καινοτόμα πορεία που αναπτύσσεται εξελικτικά χρόνο με το χρόνο στο Ίδρυμα.

Κανένα, λοιπόν, πανεπιστήμιο, δεν τα καταφέρνει καλύτερα από το Στάνφροντ το οποίο για ακόμα μια φορά κατακτά την κορυφή. Ανά τις δεκαετίας, οι απόφοιτοι του Στάνφορτ, είναι αυτοί που έχουν φέρει κάποια σπουδαία αλλαγή στον τομέα κυρίως της τεχνολογίας. Πάρτε ως παράδειγμα τον ιδρυτή της Hewlett Packard ή της Google. Μάλιστα, μια έρευνα του 2012 κατέδειξε ότι όλες οι εταιρείες των οποίων ηγούνται απόφοιτοι του εν λόγω πανεπιστημίου αξίζουν 2.7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή με άλλα λόγια, θα μπορούσαν όλες μαζί να αποτελούν την 10η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα δυο πανεπιστήμια που συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα της λίστας είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο οποίο οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες εξελίξεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την ανάλυση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος και το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που κατακτά την τρίτη θέση και από το οποίο έχουν εξαχθεί 47 νομπελίστες στα 380 χρόνια ιστορίας του.

Η λίστα του Reuters έχει μεγάλες ανακατατάξεις ανά το χρόνο και αυτό βασίζεται στη μεθοδολογία με την οποία σχηματίζεται το σκορ για κάθε πανεπιστήμιο. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, αλλά δεν έχει παράξει και κάτι σπουδαίο, μπορεί να κατρακυλήσει στην κατάταξη και ένα άλλο που δεν υπήρχε καν στην προηγούμενη λίστα μπορεί να φιγουράρει ξαφνικά σε μια πολύ καλή θέση ακριβώς επειδή πρωτοπόρησε ουσιαστικά σε κάτι. Έτσι εξάλλου δεν λειτουργεί εν γένει ο τομέας της τεχνολογίας;

Ας δούμε λόγου χάρη τα παραδείγματα του αξιόλογου πανεπιστημίου του Σικάγο που από την 71η θέση πήδηξε στην 47η για το 2016, του πανεπιστημίου Delft της Ολλανδίας που πέρασε στην 44η από την 73η θέση και του Sungkyunkwan της Νότιας Κορέας που από την 66η θέση βρέθηκε στην 46η.

Όσον αφορά τώρα τα αποτελέσματα σε σχέση με τις γεωγραφικές περιοχές, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν στη λίστα έχοντας τα 46 από τα 100 πανεπιστήμια, η Ιαπωνία έρχεται δεύτερη με εννιά η Γαλλία και η Ν. Κορέα ισοψηφούν στην Τρίτη θέση με οκτώ πανεπιστήμια έκαστη, η Γερμανία με επτά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη λίστα ξεπερνά την Αγγλία που έχει πέντε και ακολουθούν Ελβετία, Βέλγιο, Ισραήλ με τρία για κάθε χώρα, Δανία, Κίνα και Καναδάς με δυο και Ολλανδία και Σιγκαπούρη που έχουν από ένα πανεπιστήμιο στη διάσημη λίστα.

Το KAIST Institute of Science and Technology σπάει το σερί των ΗΠΑ στην κατάταξη φιγουράροντας στην έκτη θέση αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα Ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 1971 με funds από τις ΗΠΑ, τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στα Αγγλικά και γενικά οι σύνδεσμοί του με την αμερικανική ακαδημαϊκοί κοινότητα είναι πολύ στενοί. Πρώτο από τα ευρωπαϊκά, είναι το πανεπιστήμιο KU Leuven της Ολλανδίας, το παλαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της καθολική εκκλησίας που ιδρύθηκε το 1425 αλλά πλέον έχει αποσχιστεί πλήρως.

Ανεξάρτητα από το αν κάθε ένα από αυτά τα πανεπιστήμια είναι στην κορυφή ή στις τελευταίες θέσεις της λίστας, ας μην ξεχνάμε, ότι είναι στα top 100 και αυτό από μόνο του είναι τεράστια επιτυχία.

Πηγή: Fortune.com