Tα τρία μεγάλα ψέματα της καμπάνιας του Brexit

Tα τρία μεγάλα ψέματα της καμπάνιας του Brexit

Λίγες μέρες έχουν περάσει από την ημέρα που κέδισε το στρατόπεδο του Brexit, και οι υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να τα μασάνε... 

Κορυφαίοι  πολιτικοί στη Μεγάλη Βρετανία, έδωσαν μεγάλες υποσχέσεις για να στηρίξουν την εκστρατεία υπέρ του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έχουν αρχίσει να παίρνουν πίσω τις δεσμεύσεις τους και η υποχώρηση αυτή προκάλεσε κραυγές οργής στους ψηφοφόρους, οι οποίοι αισθάνονται εξαπατημένοι.

Αυτές είναι οι τρεις υποσχέσεις που αρχίζουν και παίρνουν πίσω, μόλις λίγες μέρες μετά την ιστορική ψηφοφορία για το Brexit:

Υπόσχεση #1: Θα δώσουν τα μετρητά της ΕΕ για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας
Η επίσημη εκστρατεία του «Leave» υποστήριξε ότι η ένταξη στην ΕΕ κοστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο £ 350 εκατομμύρια την εβδομάδα, «αρκετά για να οικοδομήσουμε ένα νέο, πλήρως εξοπλησμένο… νοσοκομείο κάθε εβδομάδα».

Το σύνθημα ήταν ζωγραφισμένο στην μια πλευρά του φωτεινού κόκκινο λεωφορείο της εκστρατείας. Οι πολιτικοί της που υποστήριζαν την αποχώρηση από την ΕΕ, ανέφεραν συνέχεια το θέμα παρά τις προειδοποιήσεις από μια ενεξάρτητη στατιστική αρχή για παραπλάνηση των ψηφοφόρων.

Ο Iain Smith, μια ηγετική φυσιογνωμία υπέρ του Brexit, δήλωσε στο BBC ότι η εκστρατεία δεν έλεγε ότι όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε ΕΣΥ, αλλά «ένα σημαντικό ποσό από αυτά».

Ο Nigel Farage, ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου  ο οποίος αγωνίστηκε για το Brexit, δήλωσε μετά το αποτέλεσμα ότι οι σχετικές αναφορές ήταν ένα λάθος.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ κάτι, και ποτέ δεν θα έκανα αυτόν τον ισχυρισμό. Αυτό ήταν ένα από τα λάθη που πιστεύω ότι μας  “άδειασε” σε αυτήν την εκστρατεία», δήλωσε στη βρετανική τηλεόραση μετά την ψηφοφορία.

Ακόμη, υποσχέθηκαν ότι περίπου τα μισά από τα χρήματα που Βρετανία θα έδινε στην ΕΕ, θα τα επιστρέψουν στη χώρα μέσω των επιδοτήσεων για τους αγρότες αλλά παρόμοιες δεσμεύεις έδωσαν και στους επιστήμονες και τα πανεποστήμια που μέχρι σήμερα δικαιούνταν παχυλές επιχορηγήσεις από τα κονδύλια της ΕΕ.

Υπόσχεση #2: Θα πάρουν τον έλεγχο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, οι “Brexiteers” επιτέθηκαν στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την απουσία της σε ότι αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, λέγοντας ότι μόνο με την έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσε  η Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο των εισροών.

Πολλοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν ότι ψήφισαν το Brexit επειδή ανέμεναν να μειωθεί η μετανάστευση.
Η βουλευτής Nigel Evans που στήριξε την αποχώρηση από την Ε.Ε., δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι τελικά υπήρξε «κάποια παρεξήγηση» πάνω σε αυτήν τη θέση.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του Brexit έχουν ένα άλλο πρόβλημα: Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας δεν έχουν καν αρχίσει αλλά  σύμφωνα με τον Hannan, θερμό υποστηρικτή του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κρατήσει τα σύνορά της ανοικτά για εργαζομένους από την ΕΕ ή, επίσης, αν θέλει, να  διατηρήσει τη συνθήκη του ελέυθερου εμπορίου με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως όμως δηλώνουν οι ψηφοφόροι, δεν τους ενδιαφέρει τι δηλώνει τώρα ο  κ Hannan. Εκείνοι ψήφισαν βάσει των δεσμεύσεων και τώρα ζητούν να ισχύσουν οι υποσχέσεις αυτές.

Ο Μπόρις Τζόνσον, αγωνιστής κατά του Bremain και πιθανώς ο επόμενος πρωθυπουργός, έγραψε την Κυριακή ότι οι Βρετανοί πολίτες θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Το πρόβλημα, όπως απαντούν οι εξαπατημένοι ψηφοφόροι, είναι ότι αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία των Βρετανών στην Ε.Ε.,  θα συνεπάγεται ΜΕ την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων στην Μεγάλη Βρετανία.

Υπόσχεση #3: Η οικονομία θα λειτουργήσει άψογα
Η κυβέρνηση του ΗΒ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωναν ότι η ψηφοφορία για το Brexit θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Αυτές οι προειδοποιήσεις που ονομάστηκαν «Project- φόβος» από τους Brexiteers, ο οποίοι υποστήριζαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευδοκιμήσει εκτός της ΕΕ.

Σκεφτείτε το εξής: Από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έγινε γνωστό από τα πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής, ότι η λίρα κατρακυλήσει κατά 12% έναντι του δολαρίου και ότι επρόκειτο για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει και οι προβλέψεις ανάπτυξης για τη βρετανική οικονομία είναι ακρωτηριασμένες.

Οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις και ο  Υπουργός Οικονομικών George Osborne δήλωσε ότι η οικονομία θα υποφέρει.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σχέδιο», δήλωσε ο CBI Γενικός Διευθυντής  της Carolyn Fairbairn. “Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει επειγόντως για να ελαχιστοποιήσει τις αβεβαιότητες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις και καθυστερούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οι αναλυτές λένε ότι η αντίθεση μεταξύ των υποσχέσεων και των αποτελεσμάτων θα προκαλέσει πονοκέφαλο για το νέο πρωθυπουργό.

«Αυτός (ή αυτή) δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει στους Brexiteers όσα περιμένουν» και οι υποσχέσεις της εξοικονόμησης £350 εκατομμύριων από την έξοδο από την ΕΕ σημαίνει ότι οι βρετινικές επιχειρήσεις δεν θα απολαμβάνουν ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες, έγραψε ο Holger Schmieding της Berenberg Bank.

Πηγή: CNN Money