Αυτά τα ελληνικά νησιά ενδέχεται να μπουν στην πράσινη λίστα της Βρετανίας

Αυτά τα ελληνικά νησιά ενδέχεται να μπουν στην πράσινη λίστα της Βρετανίας
Photo: pixabay.com
Ανακοινώσεις, πάντως, αναμένονται επισήμως εντός της ημέρας.

Αλλαγές θα γίνουν στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας για ταξιδιωτικούς προορισμούς για τουρισμό και τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ανάμεσα τους θα βρίσκονται και κάποια ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, θα διατηρήσει την αυστηρή πολιτική που έχει υιοθετήσει στα διεθνή ταξίδια, ωστόσο, θα δούμε «ανακατατάξεις».

Ποιοι θα είναι στη λίστα εκτός της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα με τους ασφαλείς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες, όπως και άλλοι δημοφιλής προορισμοί στη Νότια Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Μάλτα.

Η Βρετανία από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα. Οι χώρες κατηγοριοποιούνται στην «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη» λίστα, με την πρώτη μέχρι στιγμής να περιλαμβάνει μόλις 12 κράτη και εδάφη.

Περισσότερες χώρες στην κόκκινη, παρά στην πράσινη λίστα

Μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό και την «απελευθέρωση» των ταξιδιών, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον – όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ- δέχεται μεγάλες πιέσεις για τη μικρή αυτή «πράσινη» λίστα από παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Οι ταξιδιωτικές λίστες φαίνεται λοιπόν αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» αφού όσοι φτάνουν στην Βρετανία από τις χώρες που ανήκουν στην «πράσινη» λίστα έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη απομόνωση κατ’ οίκον.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οι ανακοινώσεις για την πρώτη αναθεώρηση αναμένονται σήμερα το απόγευμα και οι νέες λίστες θα ισχύουν από τη Δευτέρα.

Οι περισσότερες χώρες πάντως- σύμφωνα με την Telegraph– αναμένεται να ενταχθούν στην «κόκκινη» λίστα παρά στην «πράσινη».

Ως η πιο δυνατή υποψήφια για ένταξη στην πράσινη λίστα κρίνεται η Μάλτα.

Η συζήτηση για τα ελληνικά νησιά

Tαξιδιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή αναφορικά με τα ελληνικά νησιά, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν στην «πορτοκαλί» λίστα μαζί με αυτά της Ισπανίας. Από την άλλη, η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κύπρος φαίνεται πως θα μπορούσαν να «πρασινίσουν» στην επόμενη αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.

Μια σειρά από ελληνικά νησιά αναμένεται να περιληφθούν στην επικαιροποίηση της «πράσινης λίστας» των Βρετανών για τον τουρισμό. Ήδη δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν -επικαλούμενα δικές τους πληροφορίες- ότι στην πράσινη λίστα αναμένεται να περιληφθούν νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Κως, η Κεφαλονιά. Άλλα δημοσιεύματα, θέλουν να εντάσσονται στην ίδια λίστα και η Μύκονος με την Σαντορίνη.

Ανακοινώσεις, πάντως, αναμένονται επισήμως εντός της ημέρας.