Αυτά τα τέσσερα νέα εμβόλια ίσως μπουν σύντομα στη μάχη κατά της πανδημίας

Αυτά τα τέσσερα νέα εμβόλια ίσως μπουν σύντομα στη μάχη κατά της πανδημίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του David Meyer

Πριν από μερικά χρόνια, κανένας δεν ήξερε τα ονόματα εταιρειών όπως η Moderna και η BioNTech. Χάρη στα εμβόλιά τους κατά του COVID-19, πλέον οι φαρμακευτικές αυτές είναι ευρέως γνωστές.

Ποιες άλλες ετοιμάζονται, άραγε, να βρεθούν – μαζί με αυτές τις δύο και με τη Pfizer, την AstraZeneca και τη Johnson & Johnson – στη λέσχη εκείνων των εταιρειών που δίνουν την εμβολιαστική μάχη κατά της πανδημίας;

Ιδού τέσσερις σοβαροί παίκτες και τι έχουν να προσφέρουν:

CureVac

Η CureVac είναι μια σχετικά μικρή γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας για την οποία ο Πρόεδρος Donald Trump προσέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις ΗΠΑ. Τελικά, η Ευρ. Επιτροπή δάνεισε 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Γερμανία επένδυσε 300 εκατομμύρια ευρώ για ένα μερίδιο 23% στην εταιρεία. Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates είναι επενδυτής στην εταιρεία από το 2015. Η CureVac αναπτύσσει το mRNA εμβόλιο CVnCoV, το οποίο ίσως λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου μέσα στους επόμενους μήνες.

Novavax

Η Novavax, με έδρα στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1987 αλλά μόλις τώρα ετοιμάζεται να λανσάρει εμβόλια (μεταξύ άλλων κι ένα εμβόλιο κατά της γρίπης με την επωνυμία NanoFlu). Πριν την πανδημία, δεν τα πήγαινε και τόσο καλά εξαιτίας συνεχόμενων αποτυχιών των υποψηφίων εμβολίων της. Η εταιρεία έλαβε 1,6 δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα Operation Warp Speed της κυβέρνησης Trump και 388 εκατομμύρια από την Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) για να χρηματοδοτήσει το εμβόλιό της κατά του COVID. Το εμβόλιο, με την επωνυμία NVX-CoV2373, φέρεται σύμφωνα με την εταιρεία να έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 96%, ενώ επιδίωξή της είναι να εξασφαλίσει άμεση έγκριση γι’ αυτό στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρ. Ένωση.

Sanofi & GlaxoSmithKline

Οι δύο αυτές εταιρείες είναι μεγάλες, καθιερωμένες φαρμακευτικές εταιρείες, σε αντίθεση με την CureVac και τη Novavax. Η Sanofi είναι μια γαλλική πολυεθνική που ιδρύθηκε το 1973 ενώ η GSK είναι μια βρετανική πολυεθνική που προέκυψε πριν από 21 χρόνια από τη συγχώνευση της Glaxo Wellcome και της SmithKline Beecham. Οι δυο τους έλαβαν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν το δικό τους εμβόλιο κατά του COVID-19, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ. Το εμβόλιο, με την επωνυμία VAT00002, επλήγη από σοβαρά εμπόδια κυρίως στις αρχικές δοκιμές του, καθώς είχαν εμφανιστεί χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος, τώρα, είναι η εξασφάλιση έγκρισης μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Valneva

Η Valneva είναι μια γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στα εμβόλια, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία οχτώ χρόνια. Πρόσφατα, ανακοίνωσε την πώληση νέων μετοχών με στόχο να εξασφαλίσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του δικού της εμβολίου κατά του COVID. Η επωνυμία του παραδοσιακής λογικής εμβολίου είναι VLA2001 και οι δοκιμές Φάσης Ι/ΙΙ έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα «γενικά ασφαλές» εμβόλιο. Εφόσον προκύψουν θετικά δεδομένα κι από τη δοκιμή Φάσης ΙΙΙ, η Valneva θα αιτηθεί ρυθμιστικής έγκρισης, μάλλον το ερχόμενο φθινόπωρο. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο της εταιρείας αφορά την παραγωγή έως και 190 εκατομμυρίων δόσεων έως το 2025 για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται και η παραγωγική βάση της.