Αυτές οι πέντε συνήθειες θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Αυτές οι πέντε συνήθειες θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Τί συνιστούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 

του Sy Mukherjee

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ κατέδειξε ότι πέντε συνήθειες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής μας μπορεί να είναι καθοριστικές για την παράταση του προσδόκιμου ζωής κατά περισσότερο από δέκα χρόνια. Και μια από τις συνήθειες που ενισχύουν τη μακροζωία είναι η πιο σημαντική απ’ όλες για να ζούμε περισσότερο: το να παραμένουμε μακριά από το κάπνισμα και τον καπνό.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation παραθέτει πέντε συμπεριφορές που σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: να μην καπνίζετε, να διατηρείτε έναν υγιή Δείκτη Σωματικής Μάζας, να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, να βάλετε τη μέτρια έως έντονη άσκηση στη ζωή σας, και να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή.

Το να επιμείνετε στις πέντε αυτές υγιεινές συνήθειες συσχετίστηκε με 12,2 χρόνια μεγαλύτερης διάρκειας ζωής για τους άνδρες και 14 χρόνια μεγαλύτερης διάρκειας ζωής για τις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές. (Καλό είναι βέβαια να σημειώσουμε ότι η μελέτη αυτή ήταν μελέτη παρατήρησης και όχι τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, και ότι η συσχέτιση δεν είναι το ίδιο με την αιτιότητα).

Σε κάθε περίπτωση, από όλες αυτές τις συμπεριφορές, η αποφυγή του καπνίσματος και των προϊόντων καπνού έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ζήσετε περισσότερο – ή τουλάχιστον να αποφύγετε να πεθάνετε σε μια άσκοπα πρόωρη ηλικία.

Ας αφήσουμε το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ (CDC) να εξηγήσει το γιατί: «Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, παθήσεις των πνευμόνων, διαβήτη, και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που περιλαμβάνει το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα», γράφει ο οργανισμός.

Σε μια ευρύτερη κλίμακα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν με μια ασθένεια που προκαλείται από το κάπνισμα με κάποιο τρόπο. Και στις ασθένειες αυτές περιλαμβάνονται οι καρδιοπάθειες (ο νούμερο 1 δολοφόνος των Αμερικανών), ο καρκίνος (ο νούμερο 2 δολοφόνος των Αμερικανών) και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ο νούμερο 3 δολοφόνος των Αμερικανών).

Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος για τον οποίο τα κριτήρια στην τελευταία μελέτη περιελάμβαναν την αποφυγή του καπνίσματος συνολικά. Παρόλο που και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη δίαιτα και την άσκηση συνδέονται ξεκάθαρα με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη υγεία, η αποφυγή του καπνίσματος παραμένει ο βασικότερος τρόπος για να αποφύγετε έναν πρόωρο θάνατο και να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με πολλές αναλύσεις μεγάλης κλίμακας.