Αυτές είναι οι ασφαλέστερες χώρες για διακοπές το 2019

Αυτές είναι οι ασφαλέστερες χώρες για διακοπές το 2019
Photo:

Σε αυτές τις χώρες καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Ο πλανήτης καλωσόρισε ήδη το 2019, με τη βρετανική εφημερίδα Express να δημοσιεύει μια λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες, όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, για εκείνους που σχεδιάζουν από τώρα πού θα ταξιδέψουν το νέο έτος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, δημοφιλείς προορισμοί -κυρίως για τους Βρετανούς- αναμένεται να είναι η Ιαπωνία που φιλοξενεί το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι, αλλά και η Ιταλία καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Περιγράφοντας τους ασφαλέστερους προορισμούς, η Express στέκεται αρχικά στην Ισλανδία, το μοναδικό μέλος του NATO που δεν έχει δικό του τακτικό στρατό και στο οποίο καταγράφονται μόλις 1,6 φόνοι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, παρά την ευρεία οπλοκατοχή, τα ποσοστά εγκληματικότητας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα όπλα χρησιμοποιούνται κυρίως για το κυνήγι.

Στη λίστα της Express περιλαμβάνεται και η Νορβηγία, η οποία θεωρείται ασφαλής προορισμός διακοπών, καθώς καταγράφεται επίσης χαμηλή εγκληματικότητα. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το 2011 είχε σημειωθεί πολύνεκρη επίθεση στη χώρα με δράστη τον ακροδεξιό εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ωστόσο έκτοτε η κύρια απειλή για τους τουρίστες είναι οι μικροκλοπές και οι απάτες.

Η Express στέκεται και στον Καναδά, όπου το 2017 η εγκληματικότητα σημείωσε ποσοστά κατά 30% χαμηλότερα από το 2003, όταν και βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ποσοστά εγκλημάτων κατά τουριστών είναι πολύ χαμηλά, ενώ είναι μία χώρα όπου η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ απολαμβάνει πολλά δικαιώματα. Η μεγαλύτερη απειλή για τους ταξιδιώτες είναι οι μικροκλοπές, με την Express να παρατηρεί πάντως ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να μειώσουν τις επισκέψεις στη χώρα, λόγω της υπόθεσης με τη σύλληψη της CEO Huawei, Meng Wanzhou.

Τέλος, η Express αναφέρεται και στην Ελβετία, όπου τα ποσοστά της εγκληματικότητας συνεχίζουν να μειώνονται, με εκείνα που αφορούν βίαια εγκλήματα και ληστείες να βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο τους επίπεδο. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, έχει σημειωθεί αύξηση στις κλοπές σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνονται τουρίστες, όπως αεροδρόμια και σταθμοί τρένων στη Γενεύη. Οι τουρίστες που έχουν σκοπό να κάνουν κάποιο οδικό ταξίδι στη χώρα θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είναι ιδιαίτερα ακριβά.