Αυτές είναι οι χώρες που έχουν αναστείλει μέχρι τώρα τις πτήσεις από τη Βρετανία

Αυτές είναι οι χώρες που έχουν αναστείλει μέχρι τώρα τις πτήσεις από τη Βρετανία
epa08293889 British Airways passenger aircraft at Heathrow Airport Terminal Five in London, Britain, 14 March 2020. The future of British Airways and other airlines is under threat as global travel is significantly down due to the Coronavirus. The International Air Transport Association (IATA) on 13 March said losses of global airliners will likely exceed its earlier estimate of 113 billion US dollars. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει πως, από σήμερα, όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών.

Κλείνουν την πόρτα στη Βρετανία η μία μετά την άλλη οι χώρες εντός και εκτός Ευρώπης ως μετά τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Το νέο στέλεχος θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα καθώς εξαπλώνεται ταχύτερα συγκριτικά με την αρχική μορφή του ιού. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Όπως μεταδίδει το BBC, κορυφαίοι αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή ήταν πιο θανατηφόρα ή θα αντιδρούσε διαφορετικά στα εμβόλια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν έως και 70% πιο μεταδοτική.

Ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνοντας τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με την Βρετανία.

Χθες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία και Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη σύνδεση με τη Βρετανία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Ιρλανδία και Σουηδία. Η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε διακοπή πτήσεων από την Βρετανία είναι η Πολωνία .

Οι πτήσεις από τη Βρετανία στην Πολωνία θα ανασταλούν από σήμερα τα μεσάνυχτα λόγω των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει πως, από σήμερα, όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών.

Παράλληλα συνεδριάζει εκτάκτως η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων την οποία συγκάλεσε η γερμανική προεδρία της ΕΕ, ώστε να υπάρξει συντονισμός των κρατών μελών σε σχέση με την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την πανδημία στην Βρετανία και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Και εκτός Ευρώπης, ωστόσο, πληθαίνουν οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις από την Βρετανία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απαγορεύσει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία.  «Κατόπιν οδηγιών του προέδρου (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.

Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία.  Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί. Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Καναδά έκανε επίσης γνωστό ότι, όπως και οι αρχές σε πολλές άλλες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία.

Ανάμεσα στις χώρες που διέκοψαν τους «αεροπορικούς δεσμούς» με τη Βρετανία είναι και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το οποίο ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση «αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις — πλην εξαιρετικών περιπτώσεων — για περίοδο μιας εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα», μετέδωσε το SPA, το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών. «Η είσοδος στο βασίλειο διά της χερσαίας οδού ή μέσω των λιμένων θα ανασταλεί επίσης για μία εβδομάδα, με πιθανή την παράταση» του μέτρου «για μία επιπλέον εβδομάδα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τα μέτρα δεν αφορούν αεροσκάφη που εκτελούν διεθνείς πτήσεις και βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το SPA.

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες που έχουν φθάσει από την Ευρώπη και άλλες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το καινούργιο στέλεχος του νέου κορωνοϊού μετά την 8η Δεκεμβρίου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Τέλος, το Ελ Σαλβαδόρ και το Ιράν έχουν επίσης υιοθετήσει περιορισμούς όσον αφορά τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία.