Αυτές είναι οι δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης

Αυτές είναι οι δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης

Συνταξιοδοτικό και εργασιακά θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση – Πώς θα κλείσουν οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό.

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνγκερ  αποτύπωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα δύο σημεία-κλειδιά για το μέλλον της διαπραγμάτευσης και για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Η κυβέρνηση φαίνεται πως έκανε πίσω σε κάποιες «κόκκινες γραμμές», καθώς πλέον δέχεται και αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και να πάει πίσω όλες τις ρυθμίσεις στα εργασιακά, πλην των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Έγινε, επίσης ξεκάθαρο ότι αυτό που συζητείται είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, από την οποία και θα κριθεί το μελλοντικό τρίτο πακέτο βοήθειας.

Ωστόσο, πηγές των δανειστών εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η συζήτηση θα είναι μακρά, αφού πρέπει τώρα να οριστικοποιηθούν τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που το ΔΝΤ ανεβάζει έως και στα 4,5 δισ. ευρώ για φέτος.

Βασικό σενάριο για να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού είναι η επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει το 15%, ενώ οι δανειστές συζητούν για 18%.

Παράλληλα, φαίνεται πως εγκαταλείπεται ως ανεδαφικό το σενάριο των τριών διαφορετικών φόρων στον τουρισμό, ενώ παραμένει στο σχεδιασμό η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.

Εκεί που αναμένεται πάντως, η μεγαλύτερη σύγκρουση είναι το πεδίο των συντάξεων, καθώς οι δηλώσεις της κυβέρνησης για μη μείωση των κύριων συντάξεων σκοντάφτουν στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά η συζήτηση να επικεντρωθεί στο διάστημα 2020-2025. Όμως, οι δανειστές ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην «καυτή πατάτα» των εργασιακών, η απόσταση είναι ακόμη πολύ μεγάλη, καθώς, ακόμη και μετά την εγκατάλειψη από τον Πρωθυπουργό της αυτόματης αύξησης του κατώτατου μισθού, το μόνο που διασώζεται είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές όμως επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέμα που θεωρείται ταμπού για την Αθήνα. Η παραπομπή του στις μελέτες του ILO δεν πείθει προς το παρόν τους «θεσμούς», ωστόσο, το εάν θα επιμείνουν θα εξαρτηθεί και από το «τι θα πάρουν» στα υπόλοιπα θέματα.

Πάντως, πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση σημείωναν με νόημα, ότι «ακόμη και μετά από μια θετική δήλωση στο Eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες αποφάσεις»…