Αυτές είναι οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές για το φορολογικό

Αυτές είναι οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές για το φορολογικό

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τους προτεινόμενους φορολογικού συντελεστές.

Νέους φορολογικούς συντελεστές πρότεινε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των Θεσμών με στόχο την αναδιανομή των φορολογικών βαρών, αλλά και την εισροή φορολογικών εσόδων 380 εκατομμυρίων ετησίως στα κρατικά ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να υπάρξει ενιαία κλίμακα φορολόγησης τους εισοδήματος από μισθούς για όλους τους φορολογούμενους. Παράλληλα, προτείνεται να προστεθεί ένας φορολογικός συντελεστής 50% που θα εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από 60.000 ευρώ.

Έτσι, για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%, από 25.000 έως 42.000 παραμένει στο 32%, από τα 42.000 έως τα 60.000 ευρώ είναι 42% και από τα 60.000 ευρώ και άνω εφαρμόζεται νέος φορολογικός συντελεστής 50%.
Σε ό,τι αφορά στην έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, προτείνεται να εξακολουθεί να ισχύει και να δίνεται μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, προτείνεται να καταργηθεί η υφιστάμενη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων και αντ’ αυτής να εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα, αλλά χωρίς της έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ

Για τους αγρότες, προτείνεται να ισχύσει ένας συντελεστής ο οποίος θα αυξηθεί σταδιακά σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας από το 13% που είναι σήμερα στο 26% που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Χαμένοι και κερδισμένοι:

Στους χαμένους από τις νέες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου συγκαταλέγονται όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ , καθώς και όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές εισοδήματος , αφού τα εισοδήματά τους θα αθροίζονται και θα φθάνουν να φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές από αυτούς που φορολογούνται σήμερα. Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 42.000 ευρώ.

Κερδισμένοι των αλλαγών αναμένεται να είναι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 42.000 ευρώ, καθώς από τη νέα ενιαία κλίμακα θα προκύψουν γι’ αυτούς ελαφρύνσεις.