Αυτές είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για μια πιο αποτελεσματική Ε.Ε.

Αυτές είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για μια πιο αποτελεσματική Ε.Ε.
epa05822942 EU commission President Jean-Claude Juncker speaks during the mini-plenary session of the European Parliament on the 'White Paper' and the future of Europe after the Brexit at the EU Parliament in Brussels, Belgium, 01 March 2017. The plan sets out five 'pathways to unity' for the 27 member states who will remain in Europe after Britain leaves in 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019 ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε τις ιδέες των Επιτρόπων για το μέλλον της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Την ανάγκη να καθορισθούν το συντομότερο δυνατό οι «κορυφαίοι υποψήφιοι» (Spitzenkandidaten) στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά και την περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων επιτρόπων, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας τις «ιδέες» της Επιτροπής για μια πιο αποτελεσματική ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει στις ευρωεκλογές του 2019 να συνεχιστεί το σύστημα των λεγόμενων «Spitzenkandidaten» («Κορυφαίοι υποψήφιοι») που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014. «Αυτή τη φορά, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να επιλέξουν τους “κορυφαίους υποψηφίους” πριν από το τέλος του 2018», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν το 2014 και οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν νωρίς. Στόχος είναι να ξεκινήσει νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία και οι ψηφοφόροι να έχουν περισσότερο χρόνο να γνωρίσουν τους υποψηφίους και τα πολιτικά προγράμματα που πρεσβεύουν, είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πολύ πριν από τις ευρωεκλογές τα εθνικά κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια πολιτική ομάδα θα ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πολίτες μας δεν θέλουν να ψηφίσουν “μαύρες γάτες”», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, εξηγώντας ότι τα εθνικά κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους σχετικά με τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα και να ξεκαθαρίσουν νωρίς σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να συμμετέχουν.

Όσον αφορά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2019-2024 και τις έδρες που θα μείνουν κενές μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μία επιλογή είναι να διατηρηθούν κάποιες από τις έδρες αυτές για μια διακρατική εκλογική περιφέρεια. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει υποστηρίξει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και κάποια κράτη-μέλη. Ωστόσο τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει κατά αυτής της επιλογής, τουλάχιστον όσον αφορά τις επόμενες ευρωεκλογές. Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της ιδέας των διακρατικών καταλόγων υποψηφίων, αλλά επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία του Συμβουλίου και αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία και στα 27 κράτη-μέλη κατά το επόμενο έτος, ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2019.

Εξάλλου, πριν από το διορισμό της επόμενης Επιτροπής, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν το Σώμα των Επιτρόπων θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 μέλη, ένα από κάθε χώρα. «Θα πρέπει όλοι να σκεφτούν κατά πόσο θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των επιτρόπων», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξηγώντας ότι ένα μικρότερο εκτελεστικό όργανο θα ήταν θεωρητικά αποτελεσματικότερο στη λειτουργία του, ευκολότερο στη διαχείρισή του και θα επέτρεπε μια πιο ισόρροπη κατανομή των χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, μια μικρότερη Επιτροπή θα σήμαινε ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν θα εκπροσωπούνταν στο πολιτικό επίπεδο του θεσμικού οργάνου, και θα έχαναν το πλεονέκτημα να έχουν στη διάθεσή τους έναν άμεσο πολιτικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες τους και τις εθνικές αρχές τους.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει έναν Πρόεδρο, με διττή ιδιότητα, για την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Πρόκειται για μια ιδέα που πρότεινε για πρώτη φορά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, σύμφωνα με την οποία ένα πρόσωπο θα έχει και τα δύο αξιώματα, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι δυνατό υπό τις ισχύουσες Συνθήκες και δεν απαιτεί τη συγχώνευση των δύο θεσμικών οργάνων, ωστόσο ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν μπορεί να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ