Αυτές οι 3 χώρες παράγουν και καταναλώνουν την περισσότερη κοκαΐνη

Αυτές οι 3 χώρες παράγουν και καταναλώνουν την περισσότερη κοκαΐνη
Scarface Year : 1983 USA Director : Brian De Palma Al Pacino (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP) Photo: AFP
Αν και η παραγωγή κοκαΐνης είναι παγκόσμια, υπάρχουν εκείνοι που την προτιμούν ιδιαιτέρως...

Αν και η κατανάλωση κοκαΐνης είναι παγκόσμια, η βάση της, το φυτό κόκας, καλλιεργείται κυρίως σε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής: το Περού, τη Βολιβία και την Κολομβία. Η Κολομβία όμως συγκεκριμένα, έγινε πρωτοσέλιδο το φθινόπωρο του 2023 λόγω μιας έκθεσης που κυκλοφόρησε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), σύμφωνα με την οποία, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια κόκας το 2022 αυξήθηκαν σε 230.000 εκτάρια, αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2021, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters. Κοιτώντας το παρακάτω διάγραμμα, αυτό εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της Κολομβίας ως ο κορυφαίος παραγωγός κόκας στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του UNODC και της περουβιανής κυβέρνησης, η Κολομβία ήταν υπεύθυνη για σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής έκτασης καλλιέργειας κόκας το 2022. Το Περού ήρθε δεύτερο με 95.000 εκτάρια, ενώ η Βολιβία κατέλαβε την τρίτη θέση με 30.000 εκτάρια. Για την καταπολέμηση της αύξησης της γης που αφιερώνεται σε φυτείες κόκας, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Gustavo Petro, υποστήριξε την αναγνώριση των ναρκωτικών ως «πρόβλημα υγείας για την κοινωνία» στη Διάσκεψη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για τα Ναρκωτικά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά το συνέδριο, ο Petro παρουσίασε ένα νέο εθνικό σχέδιο κατά των ναρκωτικών τον Οκτώβριο του 2023. Το Reuters συνόψισε τις υποκείμενες πολιτικές του δεκαετούς σχεδίου που έχει ως στόχο να «μειώσει το μέγεθος των καλλιεργειών κόκας, να μειώσει την πιθανή παραγωγή κοκαΐνης και να αποτρέψει την αποψίλωση των δασών που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, βοηθώντας παράλληλα τους μικροκαλλιεργητές να μεταβούν στη νόμιμη οικονομία».

Εξετάζοντας την αγορά κοκαΐνης από τη σκοπιά των χρηστών, η Αμερική, εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει επίσης τον υψηλότερο εκτιμώμενο αριθμό ατόμων που ισχυρίζονται ότι έχουν καταναλώσει κοκαΐνη το 2021, με 6,6 εκατομμύρια ή 30% των συνολικών παγκόσμιων χρηστών του ναρκωτικού. Συνολικά, η Αμερική αποτελούσε περίπου το ήμισυ των εκτιμώμενων χρηστών κοκαΐνης παγκοσμίως.

Πηγή: Statista

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: