Αυτή η χώρα απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες

Σε αυτές τις εξωτικές παραλίες οι καπνιστές θα αναγκαστούν να ξεχάσουν την αγαπημένη τους συνήθεια!

Κακά μαντάτα κομίζει η Ταϊλάνδη για τους καπνιστές, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα για όσους κάνουν το λάθος να ανάψουν τσιγάρο στην παραλία! Αντιμέτωποι ακόμη και με ένα χρόνο φυλάκισης θα έρχονται από εδώ και μπρος όσοι δεν σέβονται το περιβάλλον και τα θαλάσσια πλάσματα που κατοικούν σε αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μέρος του ποσοστού επιτυχίας ενός τουριστικού προϊόντος προέρχεται από τις καθαρές παραλίες του – ιδίως όταν πρόκειται για εξωτικό προορισμό – όταν αυτές καθίστανται επικίνδυνες για τους λουόμενους λόγω ρύπανσης τότε η δημοφιλία μιας χώρας πέφτει στα «τάρταρα». Την ίδια ώρα, η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται επηρεάζει τους ντόπιους ρίχνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στην περίπτωση της Ταϊλάνδης τα ευρήματα του Τμήματος Θαλάσσιων και Παραλιακών Πόρων της χώρας ήταν τέτοια που επέτασσαν άμεση δράση. Στο άκουσμα της είδησης πως τα πεταμένα αποτσίγαρα στην άμμο αποτελούσαν το 1/3 του συνόλου των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αποφάσισε να απαγορεύσει το κάπνισμα στις παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα και αν κάποιος πιαστεί να παραβιάζει τον νόμο μπορεί να απολαμβάνει πλέον την αγαπημένη του συνήθεια είτε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο έως και 100.000 μπατ, ποσό που ισοδυναμεί με 3.000 δολάρια.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της περιβαλλοντικής μόλυνσης και την ανθρώπινη αναισθησία, μόνο στην παραλία Patong στο Phuket, σε μια έκταση 2,5 χλμ., εντοπίστηκαν από την αρμόδια περιβαλλοντική ομάδα πάνω από 138.000 αποτσίγαρα.

Η απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, θα ισχύει για τις παραλίες στις επαρχίες Phuket, Prachuap Khiri Khan, Chon Buri και Songkhla και περιλαμβάνει τα δημοφιλή θέρετρα του Koh Samui και της Pattaya. Θα υπάρχουν, ωστόσο, “καθορισμένες περιοχές” και στην ενδοχώρα, όπου οι καπνιστές θα μπορούν να ρίξουν τα αποτσίγαρά τους σε ειδικά δοχεία.

Το εν λόγω μέτρο αποτελεί στην ουσία ένα «crash test» για την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης και τα γρήγορα αντανακλαστικά που χρειάζεται να επιδείξει. Η απαγόρευση θα ισχύσει μεν σε 20 παραλίες, όμως εάν υπάρξουν ορατά αποτελέσματα, είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

Πάντως το πόσο η προστασία του περιβάλλοντος μπαίνει σε πρώτο πλάνο φάνηκε και από την συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ στο διεθνές συνέδριο «Our Ocean» που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μάλτα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ανάγκη προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα