Αυτή η εξορυκτική εταιρεία «κάθεται» πάνω στο μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η Polyus PJSC, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα Sukhoi Log στη Σιβηρία περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον πλανήτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Έρευνα έδειξε ότι το κοίτασμα περιέχει 40 εκατομμύρια ουγγιές αποδεδειγμένων αποθεμάτων, όπως μετρώνται από τα διεθνή πρότυπα JORC, με 2,3 γραμμάρια ανά τόνο μέση περιεκτικότητα σε χρυσό όπως είπε ο CEO Pavel Grachev.

Αυτό σημαίνει ότι το κοίτασμα, το οποίο ισοδυναμεί με πάνω από το ένα τέταρτο των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό, είναι μεγαλύτερο από το KSM Project στον Καναδά και το Donlin Gold στην Αλάσκα, της Seabridge Gold.

«Η εκτίμηση των αποθεμάτων είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος», δήλωσε ο Grachev σε συνέντευξή του στη Μόσχα.

Το Sukhoi Log, το οποίο βρίσκεται στην απομονωμένη περιφέρεια του Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, ανακαλύφθηκε από Σοβιετικούς γεωλόγους το 1961 και μελετήθηκε τη δεκαετία του 1970. Η κυβέρνηση εξέταζε από καιρό την προοπτική να …ξεφορτωθεί το κοίτασμα και το 2017 το πούλησε σε δημοπρασία στην Polyus και σε έναν κρατικό συνέταιρο, τον οποίο αργότερα εξαγόρασε η Polyus.

Νωρίτερα φέτος, η Polyus είπε ότι θα εστιάσει σε μικρότερα έργα και θα μειώσει το χρέος της μέσα στα επόμενα χρόνια προτού αναπτύξει το κοίτασμα. Η εταιρεία σχεδιάζει να ανακοινώσει λεπτομέρειες της αναμενόμενης παραγωγής και της επένδυσης στο Sukhoi Log μόλις εγκριθούν οι σχετικές μελέτες μέχρι το τέλος του έτους.

Η Polyus έχει πει ότι τα κόστη θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τις 1,6 εκατομμύρια ουγγιές.

Αν και η ανάπτυξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων είναι συνήθως μια μακρά και ακριβή διαδικασία, το συγκεκριμένο ίσως επιτρέψει στην Polyus να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της κατά τουλάχιστον 70%. Οι τιμές του χρυσού έχουν ανέβει κατακόρυφα κατά 60% από τότε που το αγόρασε η εταιρεία, και σημείωσαν ρεκόρ τον Αύγουστο καθώς οι οικονομίες έλαβαν πακέτα υποστήριξης για να αντισταθμίσουν το πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι ένα έργο αυτής της ποιότητας και κλίμακας μπορεί και πρέπει να εκτελεστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα, παρά τη δυσπρόσιτη τοποθεσία», κατέληξε ο Grachev.