Αυτή η πλαστική τουαλέτα θα μπορούσε να σώσει ζωές

Αυτή η πλαστική τουαλέτα θα μπορούσε να σώσει ζωές

Όλοι έχουμε ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα. Αλλά δεν έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτήν.

«Είναι σοκαριστικό που αυτή η βασική ανάγκη δεν είναι διαθέσιμη για τον μισό περίπου πληθυσμό του πλανήτη» λέει η Τζασμίν Μπάρτον, ιδρύτρια και πρόεδρος της Wish for WASH με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ.

Η 23χρονη Μπάρτον ήταν πρωτοετής στο Georgia Institute of Technology όταν έμαθε ότι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα.

Και ενοχλήθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα υγιεινής αφορά δυσανάλογα έντονα τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια.

«Νέα κορίτσια στον αναπτυσσόμενο κόσμο παρατούν το σχολείο επειδή δεν υπάρχει τουαλέτα» επισημαίνει. «Αυτό το γεγονός με έκανε να θυμώσω ως γυναίκα και ως σχεδιάστρια προϊόντων».

Μόλις στα 18 της εκείνη την περίοδο, η Μπάρτον αποφάσισε να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά της σε μια αποστολή: να σχεδιάσει μια τουαλέτα.

Όντας στο Georgia Tech, συνεργάστηκε με άλλους τρεις συμφοιτητές της και συνέλαβαν μια φτηνή, οικολογική, κινητή τουαλέτα που μπορεί να μετατρέπει τα απόβλητα σε ανανεώσιμη ενέργεια. Το σύστημα υγιεινής τους το ονόμασαν τουαλέτα SafiChoo.

Φτιαγμένη από πλαστικό, η τουαλέτα μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στο έδαφος, ή μπορεί να υπερ-υψωθεί με την προσθήκη βάσης. Και λειτουργεί με ή χωρίς νερό.

Το σύστημα περιλαμβάνει και μια μονάδα συλλογής αποβλήτων, η οποία τα διαχωρίζει σε υγρά και στερεά.

Η τουαλέτα SafiChoo κοστίζει περίπου 50 δολάρια. «Αυτό είναι το υψηλότερο σημείο τιμής που θέλουμε» αναφέρει η Μπάρτον.

Το 2014, η ίδια και η ομάδα της κέρδισαν την πρώτη θέση και 25.000 δολάρια στον διαγωνισμό Georgia Tech InVention, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό εφεύρεσης για προπτυχιακούς φοιτητές στις ΗΠΑ.

«Δεν πιστέψαμε ότι θα κερδίζαμε επειδή τα προϊόντα στον διαγωνισμό ήταν όλα υψηλής τεχνολογίας με ‘σέξι’ σχεδιασμό» λέει η ίδια. «Η δικιά μας ήταν απλώς μια τουαλέτα».

Με τα χρήματα από τον διαγωνισμό, η Μπάρτον μπόρεσε να εισάγει πιλοτικά το SafiChoo σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα. Ταυτόχρονα, έστησε την Wish for WASH, τη μητρική εταιρεία της SafiChoo.