Αυτή είναι η ηλεκτρική συσκευή που «τρέχει» με 45% το 2017 στην Ελλάδα

Αυτή είναι η ηλεκτρική συσκευή που «τρέχει» με 45% το 2017 στην Ελλάδα

Σε μία χρονιά που οι πωλήσεις των ηλεκτρικών συσκευών συνεχίζουν να είναι πτωτικές μία κατηγορία καταφέρνει να κάνει την διαφορά, για τέταρτο συνεχόμενο έτος.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Υπάρχουν χρονιές που ένα προϊόν μπορεί να κάνει την διαφορά ακόμη και να σώσει την παρτίδα μέσα σε μία αγορά. Στα ηλεκτρικά υπάρχει μία κατηγορία που παραμένει σταθερά στην κορυφή της αύξησης σταθερά την τελευταία τετραετία.

Μετά από τις μηχανές εσπρέσσο και την μόδα των τάμπλετ η κατηγορία η οποία τρέχει με διψήφιους και τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στα χρόνια της ύφεσης δεν είναι άλλη από αυτή των “home comfort“. Ποια είναι η συσκευή η οποία κυριαρχεί σε αυτή την γενικόλογη κατηγορία; Οι αφυγραντήρες.

Μετά το 2015 που ήταν η χρονιά τους, καθώς στην Ελλάδα πουλήθηκαν 500% περισσότεροι αφυγραντήρες σε σχέση με το 2014, η αύξηση συνεχίστηκε και το 2016 με μικρότερους ρυθμούς καθώς μέσα στο 2017.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία μετρήσεων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου πουλήθηκαν 45% περισσότεροι αφυγραντήρες σε σχέση με πέρυσι και ήταν η κατηγορία με την μεγαλύτερη αύξηση. Συγκεκριμένα στο επτάμηνο πουλήθηκαν αφυγραντήρες που η αξία τους υπολογίζεται σε 18,6 εκατ. ευρώ όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 12,8 εκατ. ευρώ.

Από τις παγιωμένες κατηγορίες η σημαντικότερη αύξηση φέτος καταγράφεται στον κλιματισμό με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 78,6 εκατ. ευρώ (+24,6%). Μικρότερη άνοδο παρουσίασαν οι λευκές συσκευές (+3,5%) φθάνοντας στα 220 εκατ. ευρώ και οι μικροσυσκευές φέρεται ότι βελτίωσαν τις πωλήσεις του κατά 2%.

Γενικότερα οι πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών στο επτάμηνο κινήθηκαν πτωτικά κατά 1,4% κάτι που οφείλεται στην μείωση κατά 6,2% των κινητών, 6,8% των τηλεοράσεων και 9,6% των προϊόντων τεχνολογίας.

Πηγή: news247.gr