Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

της Αναλίν Κουρτζ

Το χρηματιστήριο θα μπορούσε να πέσει. Οι εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού ίσως οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας. Και οι φούσκες στην αγορά ακινήτων κάποιων χωρών μπορεί να σκάσουν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην ενδιάμεση έκθεση του Μαρτίου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επισημαίνει ότι, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται – με αργούς ρυθμούς πάντα – υπάρχουν τρεις κίνδυνοι που θα μπορούσαν να πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Πλήγμα στην απασχόληση από τον αναδυόμενο προστατευτισμό

Ο ΟΟΣΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υιοθετεί το εμπορικό δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε το ευρύτερο πνεύμα προστατευτισμού που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, και την Ευρώπη. Η αύξηση των εμποδίων στο εμπόριο στις βασικές παγκόσμιες εμπορικές οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα, θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στο ΑΕΠ και στις θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές. 10% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 30% στη Γερμανία συνδέονται με το παγκόσμιο εμπόριο.

Πτώση των χρηματιστηριακών αγορών

Οι μετοχές έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ τώρα τελευταία, αλλά είναι πιθανό να παρατηρηθεί διόρθωση των τιμών στα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρατηρούν μια αποσύνδεση μεταξύ των μετοχών και των θεμελιωδών οικονομικών δεικτών. «Μια ακραία αναθεώρηση εκ μέρους των αγορών της εκτίμησης της μελλοντικής πορείας των επιτοκίων ίσως οδηγήσει σε ευρεία και εκτεταμένη εκ νέου τιμολόγηση των στοιχείων ενεργητικού που υποστηρίζονται από χαμηλές αποδόσεις ομολόγων» αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων

Χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, χώρες όπως ο Καναδάς, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δει τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται απότομα. Πλέον, πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι τα ακίνητα είναι υπερτιμημένα στις περιοχές αυτές, και ότι ένα σπάσιμο της φούσκας δεν είναι καθόλου απίθανο. Εξάλλου, ο λόγος τιμής αγοράς προς τιμή ενοικίασης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά στις τρεις αυτές χώρες και, όπως λέει η Κατρίν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, αυτό ίσως σημαίνει ότι οι αγορές ακινήτων θα είναι πιο ευάλωτες τα επόμενα χρόνια.