Αυτοί είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» του νέου ασφαλιστικού

Αυτοί είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» του νέου ασφαλιστικού

Aναλυτικά το νέο «πλάνο» εξοικονόμησης που πρέπει να υιοθετηθεί από φέτος μέχρι και το 2019.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» του ασφαλιστικού νόμου αναμένονται να είναι οι χαμηλο – συνταξιούχοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου , σύμφωνα με το νέο “πλάνο” εξοικονόμησης που πρέπει να υιοθετηθεί από φέτος μέχρι και το 2019.

Στο μεταξύ περίπου το 80% της απαιτούμενης εξοικονόμησης θα προκύψει από μειώσεις για δαπάνες συντάξεων και την κατάργηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), ενώ το 20% από αυξήσεις εισφορών μιας και οι δανειστές υποβαθμίζουν τα έσοδα από τέτοιους πόρους.

Συνολικά, το πακέτο μέτρων για το 2016 -2019 ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ και αν σε αυτό συμπεριληφθεί και η εισφορά 6% στις κύριες –επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2015, το πακέτο αγγίζει τα 3,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 -2019.

Πιο συγκεκριμένα, το βάρος φαίνεται ότι θα «σηκώσουν» οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, αλλά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Αναλυτικότερα:

– Τα 900 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 2,9 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την κατάργηση του κρατικά επιχορηγούμενου ΕΚΑΣ, θα ληφθούν από τους χαμηλοσυνταξιούχους, κυρίως του ΙΚΑ (30% συνολικής εξοικονόμησης).

– Επιπλέον, 331 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν από περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα συνταξιούχων του Δημοσίου (11% συνολικής εξοικονόμησης).

– Στο επίκεντρο των άλλων περικοπών θα βρεθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Και αυτό γιατί οι αναπροσαρμογές επί παραδείγματι στις επικουρικές συντάξεις που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (365 εκατ. ευρώ ή 12,5% της συνολικής εξοικονόμησης) με μόνη ασπίδα τα 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) θα πλήξουν κατά βάση τους απόμαχους δημόσιους υπάλληλους και εργαζομένους των πρώην ΔΕΚΟ, οι οποίοι –βάσει των στοιχείων του Υπ. Εργασίας- κινούνται εισοδηματικά σε αυτά τα όρια.

Το 80% της εξοικονόμησης θα προέλθει από περικοπές σε συντάξεις –ΕΚΑΣ. Επιπλέον, κόντρα στις αρχικές δεσμεύσεις της, μόλις το 20% της εξοικονόμησης στο συνταξιοδοτικό θα προέλθει από μέτρα αύξηση εσόδων. Μάλιστα, από τα 2,9 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν την περίοδο 2016 -2019, μόλις τα 621 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εισφορά 20% στο εισόδημα των αυταπασχολούμενων και των επιστημόνων και την αύξηση της εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση κατά 1%. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ ή 80% του συνολικού πακέτου θα προέλθουν από τις μειώσεις στις συντάξεις.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό ΕΔΩ