Αυτή είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που εισήχθη σε αμερικανικό χρηματιστήριο το 2016

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που εισήχθη σε αμερικανικό χρηματιστήριο το 2016

Η αρχική δημόσια εγγραφή της Line είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ για τη φετινή χρονιά.

Το 2016 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά με τις λιγότερες αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ, από τη Μεγάλη Ύφεση μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη απ’ αυτές μέχρι τώρα είναι αυτή της Line. Ο ιαπωνικός κατασκευαστής εφαρμογών αποστολής μηνυμάτων ξεκίνησε να διαπραγματεύεται την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου συγκέντρωσε 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια στην πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή του.

Και κάπως έτσι η Line έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία που έχει εισαχθεί σε αμερικανικό χρηματιστήριο το 2016.

Η μετοχή της Line ανέβηκε ως και 36% στο ντεμπούτο της – μια από τις καλύτερες αποδόσεις πρώτης ημέρας για αρχική δημόσια εγγραφή φέτος. Προς το κλείσιμο της αγοράς, η μετοχή βρισκόταν στο + 26%.

Φέτος, έχουν υπάρξει μόλις 43 αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Line. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 59% μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό για την ίδια εποχή του χρόνου, σύμφωνα με την Renaissance Capital.

Συνολικά, οι συμφωνίες το 2016 έχουν συγκεντρώσει μόλις 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Πολλές εταιρείες έχουν αποθαρρυνθεί απ’ το να εισαχθούν, λόγω των ανησυχιών για την οικονομία και το χρηματιστήριο.

Και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ούτε μία τεχνολογική εταιρεία δεν προέβη σε αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πολλές υποψήφιες εταιρείες ανέμεναν να δουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, με τις μετοχές στις ΗΠΑ να ακολουθούν ανοδική πορεία, πολλές μη εισηγμένες εταιρείες ίσως αποφασίσουν να εισέλθουν.

Σύμφωνα με την Dealogic, η Line είναι η τρίτη αρχική δημόσια εγγραφή ύψους πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ για το 2016. Οι άλλες δύο είναι η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και καζίνο MGM Growth Properties και η εταιρεία υπηρεσιών διανομής τροφίμων US Foods Holding.

Παγκοσμίως, η Line αποτελεί τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή μιας εταιρείας τεχνολογίας από τότε που εισήχθη η First Data τον περασμένο Οκτώβριο, σ’ ένα deal που άγγιξε τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.