Αυτή είναι η νούμερο ένα συμβουλή του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Αυτή είναι η νούμερο ένα συμβουλή του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ο γνωστός επιχειρηματίας σε μια συνέντευξη για το διάστημα, τις αεροπορικές εταιρείες και τον Έλον Μασκ.

της Anne VanderMey

Ο γνωστός και εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον μίλησε στην Anne VanderMey για τα σχέδιά του να πάει στο διάστημα, τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, και τον ανταγωνισμό του με τον Έλον Μασκ.

Υπάρχει κάποιο βασικό δίδαγμα που θα πρέπει να αντλήσουν οι άνθρωποι από την πορεία της καριέρας σας;

Ποτέ δεν κάλεσα τους λογιστές να τους ρωτήσω «Θα βγάλουμε πολλά λεφτά αν πάμε στο διάστημα; Θα βγάλουμε χρήμα αν ξεκινήσουμε μια αεροπορική εταιρεία;». Αν πας σε δύο διαφορετικές λογιστικές εταιρείες, η μία θα σου πει πόσο τέλεια είναι η ιδέα σου και η άλλη πόσο χάλια. Αυτό που έμαθα είναι το εξής: απλώς καν’ το. Δεν έχω επιχειρηματικά σχέδια, παρά μόνο μια ιδέα αυτού που θέλω να κάνω. Απλώς, βεβαιώσου ότι το προϊόν σου είναι καλύτερο από οποιουδήποτε άλλου.

Η Virgin America πουλήθηκε στην Alaska Air παρά την επιθυμία σας. Βρίσκεστε πλέον εκτός του κλάδου των αεροπορικών εταιρειών στις ΗΠΑ;

Συνήθως δεν τα παρατάω. Αν δούμε ένα κενό στην αγορά, ίσως και να μας δείτε πίσω. Σε κάθε περίπτωση, δεν πήραμε και λίγα χρήματα. Φτιάχνουμε κρουαζιερόπλοια, νέες επιχειρήσεις, το μεταφορικό σύστημα Hyperloop. Άρα, δεν θα πάει στα σκουπίδια όλη αυτή η προσπάθεια.

Μιας που αναφέρετε το Hyperloop, οι εταιρείες σας μοιάζουν να έχουν αρκετά κοινά σημεία με εκείνες του Elon Musk. Πώς είναι σαν ανταγωνιστής;

Δεν έχουμε κονταροχτυπηθεί πρόσωπο-με-πρόσωπο μέχρι τώρα. Ο Elon ενδιαφέρεται να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι. Εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τη γη στην οποία ζούμε. Σίγουρα θα υπάρξουν αλληλεπικαλύψεις και ο ίδιος θα είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής. Αλλά, ξέρετε, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει χώρος και για τους δυο μας. Υπάρχει χώρος για τον Jeff Bezos και εν καιρώ θα υπάρξει χώρος και για άλλους.

Είναι αλήθεια ότι όταν πέρασε ο Τυφώνας Ίρμα ήσασταν στο Νησί Νέκερ, στο κελάρι του σπιτιού σας;

Ναι, και άρα δεν χρειάζεται να με συμπονέσετε πολύ.

Πείτε μου κάτι που μισείτε.

Όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που δίνετε στους επιχειρηματίες;

Ως ηγέτης, πρέπει να παινεύεις πολύ. Πρέπει να είσαι καλός ακροατής. Πρέπει να κρατάς σημειώσεις και να ακούς, και μετά να πράττεις. Πρέπει να εμπνέεις την ομάδα σου να πιστεύει σε ό,τι κάνεις. Κι αν δεν μπορείς να εμπνεύσεις, τότε μάλλον κάνεις το λάθος πράγμα, νομίζω.