Αυτοί είναι οι όροι του ΔΝΤ για συμμετοχή στο Πρόγραμμα

Αυτοί είναι οι όροι του ΔΝΤ για συμμετοχή στο Πρόγραμμα
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde leaves the European Commission headquarters after a meeting with Greek Prime Minister Alexis Tsipras, the European Commission, the European Central Bank (ECB) and the bloc's rescue fund in Brussels, Belgium June 25, 2015. Greece's international creditors gave Athens an ultimatum to come up with a credible reform plan on Thursday warning they would otherwise put their own proposals to euro zone finance ministers for approval, a euro zone official said. REUTERS/Yves Herman - RTR4YWPC

Τζ. Ραίς: Αν οι αρχές επιμένουν στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, τότε πρέπει να δούμε επιπλέον μεταρρυθμίσεις που να τον καθιστούν εφικτό.

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Ελλάδα με τις  δημοσιογραφικές πηγές να κάνουν λόγο για νέες απαιτήσεις για περικοπές στις συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα και επιπλέον φορολογικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Πολλά από αυτά τα μέτρα αποτελούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτός από τη συμμετοχή στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, η αποστολή του Ταμείου είχε συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές για να συζητήσει και ένα νέο πιθανό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Αιτία των μεγαλύτερων απαιτήσεων του ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής είναι η πεποίθησή του ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του ευρωπαϊκού προγράμματος δεν είναι εφικτοί.

Πηγή των απαιτήσεων του ΔΝΤ είναι η εκτίμηση ότι το τρέχον πρόγραμμα χρειάζεται μικρότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, την Πέμπτη, «δεν θεωρούμε ότι το πρόγραμμα είναι συμβατό με αυτούς τους φιλόδοξους στόχους μεσομακροπρόθεσμα». Αν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές αρχές επιμένουν στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, τότε πρέπει να δούμε επιπλέον μεταρρυθμίσεις που να τον καθιστούν εφικτό, τόνισε ο ίδιος.

Το ΔΝΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους, κάτι που όμως συνέδεσε άμεσα με την πρόοδο στις συζητήσεις. Την ίδια ώρα, ο πέραν των πλεονασμάτων, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει δημιουργήσει μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στο Ταμείο και την Γερμανία.

Το Ταμείο ενδεχομένως να δεχθεί να μετέχει χρηματοδοτικά στο προγράμμα χωρίς να έχουν προσδιοριστεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους – κάτι που θα γίνει το 2018 μετά το τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση πως θα έχει λόγο για το μίγμα των μέτρων και δεν θα είναι απλός παρατηρητής.

Ειδικά για τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ θέλει νέες περικοπές στις συντάξεις, ο Τζ. Ράις δήλωσε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, και αυτό είναι ξεκάθαρα ένα ζήτημα που το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί «διότι σχετίζεται με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας». Αν και δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για το πότε θα πρέπει να γίνει αυτό, τόνισε ότι το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ σε σχέση με 2% στην Ευρωζώνη και πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Το ΔΝΤ εμπλέκεται πλήρως 

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ τονίζει ότι «εμπλέκεται πλήρως» στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, συμμετέχοντας σε όλες τις συζητήσεις για όλα τα θέματα. Οπως δήλωσε ο Ράις, εκτός από τη συμμετοχή της στη δεύτερη αξιολόγηση κατά την παρουσία της στην Αθήνα, η αποστολή του ΔΝΤ συνέχισε επίσης τις συζητήσεις για ένα νέο πιθανό πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με την παροχή και χρηματοδότησης, όπως έχουν ζητήσει οι ελληνικές αρχές. Οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν τον επόμενο μήνα είπε ο Ράις, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οπως σημείωσε, μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξο στόχο (το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), τότε το ΔΝΤ θέλει να δει τις μεταρρυθμίσεις που θα τον επιτύχουν.