Αυτοί είναι οι νέοι Έλληνες καινοτόμοι

Αυτοί είναι οι νέοι Έλληνες καινοτόμοι

Απονεμήθηκαν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τα «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2014».

Τα βραβεία «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2014» απονεμήθηκαν σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

Ο θεσμός- μία κοινή πρωτοβουλία του ΕΙΕ, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς- αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στη χώρα, ιδίως μεταξύ των νέων.

Στόχος των νέων βραβείων, τα οποία δόθηκαν για πρώτη φορά, είναι να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν πρωτότυπες προτάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης με χρήση πρωτοποριακών συστημάτων ή με παροχή σύγχρονων υπηρεσιών.

Μετά την αξιολόγηση, από επιστημονική επιτροπή, των προτάσεων που κατατέθηκαν από άτομα άνω των 22 ετών, με ή χωρίς προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία, το πρώτο βραβείο (Αριστείο καλύτερης ιδέας) του διαγωνισμού κατέκτησε η πρόταση «c-MUSE (Cultural Memory as Updated Site-specific Experience)».

Πρόκειται για ένα σύστημα ψηφιακής εξιστόρησης για τρεις αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, που υποβλήθηκε στην κατηγορία «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας» με εμπνευστές τον Δημήτριο Βέργαδο, τον Κωνσταντίνο Ταμπούρη και την Ελευθερία Κόμη.

Επίσης δόθηκαν τρεις τιμητικές διακρίσεις στις εξής προτάσεις:

– «PROSVASIS» www.prosvasis.co (στην κατηγορία «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας») με δημιουργούς την Ευτυχία Δασκαλοπούλου, την Ελένη Καζία, τον Βασίλειο Καπογιαννόπουλο και τον Νικόλαο Φαζάκη. Αφορά μία διαδικτυακή πλατφόρμα οργανωμένου δικτύου προσβασιμότητας για ΑμεΑ και άτομα που χρήζουν ιατρικής αποθεραπείας μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Περιλαμβάνει εστιατόρια, θέατρα, μουσεία, καφετέριες, θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ, ξενοδοχεία και άλλα σημεία ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
«Υδροστρόβιλος παραγωγής ηλεκτρισμού από μικρές υδατοπτώσεις» (κατηγορία «Περιβάλλον και νέες μορφές ενέργειας»), του Κωνσταντίνου Θεοχάρη και του Δημήτρη Θεοχάρη.
«Έξυπνος κάδος ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων από οικιακούς χρήστες» (κατηγορία «Περιβάλλον και νέες μορφές ενέργειας»), μία πρόταση που κατέθεσαν η Μαρία Συλάκου, ο Παναγιώτης Δάβρης και ο Δημήτριος Φολερός.

Οι συμμετέχοντες, των οποίων η επιχειρηματική πρόταση διακρίθηκε, θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» που θα πραγματοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Σε αυτό το πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν την επιχειρηματική ιδέα τους, καθώς θα τους παρέχεται τετράμηνη μηνιαία υποτροφία, πλήρως εξοπλισμένος επαγγελματικός χώρος, σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια από εξειδικευμένους συμβούλους, μαθήματα από ειδικούς καθηγητές και η δικτύωση νέων δημιουργών, μεταξύ τους, αλλά και με δυνητικούς επενδυτές ή και συνεργάτες. Στο πρόγραμμα «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής μόνο φυσικά πρόσωπα, ηλικίας από 22 έως 30 ετών.

Τα βραβεία απένειμαν ο διευθυντής και πρόεδρος του ΕΙΕ, δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας, δρ. Χρήστος Βασιλάκος και ο γγ Νέας Γενιάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή ερευνητών και εκπρoσώπων από τη βιομηχανία.