Αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι από τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι από τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Photo: pixabay.com

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» και σχεδιάζουν τα μέτρα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας.

Με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας να έχει αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ του 16,2% στο β’ τρίμηνο του 2021, δημιουργήθηκε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων μέτρων στήριξης των ευάλωτων και μικρομεσαίων. Το Σάββατο, 11/9, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τον οδικό χάρτη των ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το πακέτο μέτρων

Τα μέτρα που προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της ΔΕΘ είναι τα ακόλουθα:

  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 η 1,1 ποσοστιαίες μονάδες
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές πάγωμα. Σε επόμενη φάση η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί για τα εισοδήματα των μισθωτών του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση και το τουριστικό πακέτο καθώς και στα μεταφορικά και στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου.
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» ή και πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
  • Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή για πέντε ή επτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.
  • Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Μέτρα για μείωση των χρεώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου σε ανέργους και ευάλωτα νοικοκυριά.

«Το Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα που αφορούν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα είναι στοχευμένα για να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, για να προσθέσει ότι «το σκεπτικό θα είναι να θωρακίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες απέναντι σε μια κατάσταση που είναι δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, δεν έχει τις ρίζες της εδώ».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι το κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και βασικά είδη ανάγκης θα είναι παροδικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση εξετάζει πλέγμα προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οπως εξήγησε μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, το κύμα ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά. Η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα- όπως είπε- έχει δρομολογηθεί μία σειρά μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας και Ανάπτυξης για την αγορά.