Αυτό το email αποκαλύπτει τα μυστικά πλάνα του Στιβ Τζομπς

Αυτό το email αποκαλύπτει τα μυστικά πλάνα του Στιβ Τζομπς

Η μυστικοπάθεια της Apple και οι 100 έμπιστοι του ιδρυτή της εταιρείας.

Νέα στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργούσε ο Στιβ Τζομπς, ο ιδρυτής της Apple, φέρνει στο φως η ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Τα στοιχεία ήρθαν τώρα στο φως της δημοσιότητας λόγω των όσων αποδείξεων κατέθεσε στο δικαστήριο η Apple στο πλαίσιο της δίκης με αντίδικο τη Samsung για διαφιλονικούμενες πατέντες έξυπνων τηλεφώνων.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2010, ο αποβιώσας πλέον Τζομπς, έστειλε ένα email στον Φιλ Σιλερ με τίτλο: “Top 100 – A.” To email αφορούσε μια συνάντηση κορυφής, άκρως μυστική, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2011.  Το γνωστό και ως «Top 100» είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την Apple. To 2011 o αρθογράφος του Fortune, Adam Lashinsky, περιγράφει πως λειτουργεί αυτό το περίφημο meeting.

«Υπάρχει ένα πολύ κλειστό γκρουπ ανθρώπων που συναντά τον Τζομπς κάθε χρόνο. Ονομάζεται Top 100 και κάθε χρόνο ο ιδρυτής της Apple τους μαζεύει για ένα meeting τριών ημερών σχετικά με την στρατηγική της εταιρείας σε ένα ασφαλές μέρος, που δεν γίνεται ποτέ γνωστό. Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να σημειώνουν την ημερομηνία της συνάντησης στο ημερολόγιο τους, ενώ η πρόσβαση στο μέρος που θα τους υποδειχθεί πρέπει να γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι με αυτοκίνητα. Επίσης δεν πρέπει να συζητάνε τη συμμετοχή τους σε αυτό, ούτε στο εσωτερικό της εταιρείας».

Το «Top 100» ήταν ένα βασικό εργαλείο management για τον Τζομπς, το οποίο τον βοηθούσε να μοιραστεί το όραμα του για την εταιρεία με τα στελέχη του και να ορίσει τους στόχους που θα διατηρήσουν την Apple στην κορυφή.  Στέλεχος της Apple διευκρινίζει ότι για κάποιους ήταν μια σχεδόν «τρομακτική εμπειρία» . Ο Mike Janes, που δούλευε στην εταιρεία μέχρι το 2013, αποκαλύπτει ότι ήταν στο Top 100 όταν ο Τζομπς αποκάλυψε το iPod.

Για την επιλογή των ανθρώπων που θα συμμετείχαν στο πιο σημαντικό «ραντεβού» της εταιρείας, ο Στιβ Τζομπς, δεν επέλεγε μόνο τα στελέχη που είχαν ισχυρή θέση αλλά και υπαλλήλους – «κλειδιά», όπως τους ονόμαζε της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: H μάχη της Apple με τη Samsung

Ο «ιερός» πόλεμος με τη Google
Αποστέλλοντας το 2010 στα 100 κορυφαία στελέχη του, τις σημειώσεις του σχετικά με την ατζέντα του επομένου έτους, του 2011, ως πρώτη προτεραιότητα o Τζομπς έθετε τον «πόλεμο» αυτό. Επεξηγώντας την έννοια του όρου, ο -αποβιώσας πλέον- Στιβ Τζομπς επισήμανε πως θα πρέπει να ανταγωνιστεί η Apple την Google με κάθε δυνατό τρόπο. Επιπλέον, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου μήπως η Apple παρέμενε επί μακρόν προσκολλημένη σε παλαιές επιλογές της.

Είναι ενδεικτική η τότε εκτίμησή του ότι τόσο η Google όσο και η Microsoft έχουν προχωρήσει μπροστά στην τεχνολογία, αλλά ακόμα δεν το έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει. Επιπλέον, ο Στιβ Τζομπς πρότεινε στους έμπιστους συνεργάτες του να συνδέσουν στενά μεταξύ τους όλα τα προϊόντα της Apple, ούτως ώστε να «εγκλωβιστούν» περαιτέρω οι πελάτες στο οικοσύστημα της εταιρείας. Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα του 2010 ο Στιβ Τζομπς αναφέρεται στο προβάδισμα των Google και Microsoft στην τεχνολογία, πιθανώς εννοώντας το λογισμικό νέφος (cloud). Τον Οκτώβριο του 2011 η Apple υιοθέτησε το iCloud, το οποίο συνιστά διαδικτυακό κόμβο της εταιρείας για όλες τις συσκευές της.

Το 2010, ήταν ήδη σαφές πως το λειτουργικό πρόγραμμα της Goοgle, το Android, που εγκαθιστά στα έξυπνα τηλέφωνά της η Samsung, θα κυριαρχούσε στην αγορά. Εξ ου και ο Στιβ Τζομπς προειδοποίησε ότι η Apple δεν θα προχωρούσε, εάν παρέμενε στη στρατηγική των iTunes για τη συντονισμένη οργάνωση των συσκευών της.

Δείτε όλο το email: