Αυτό είναι το μεγάλο σχέδιο της Walmart για να «αποκαθηλώσει» την Amazon

Αυτό είναι το μεγάλο σχέδιο της Walmart για να «αποκαθηλώσει» την Amazon
epa05104062 (FILE) A file picture dated 28 November 2013 of customers come and go during a sale at a Walmart on Thanksgiving Day in Alexandria, Virginia, USA. US retail giant Wal-Mart Stores, Inc. on 15 January 2016 announced plans to close 269 stores and lay off 16,000 employees, 6,000 of them outside the United States. In a news release, the Bentonville, Arkansas-based company said it would close 154 stores in the United States and 115 others abroad. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η αμερικανική αλυσίδα λιανικής «ρίχνει» δεκάδες δισ. δολάρια για να μπει στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.

Ο ήλιος δεν δύει ποτέ στην αυτοκρατορία της Walmart, χάρη στο δίκτυο των καταστημάτων της, που διατηρεί σε πέντε ηπείρους. Ωστόσο, σε μια περίοδο 10 ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος, Doug McMillon, ξεκίνησε με δραματικό τρόπο την ανασύνταξη του χάρτη της γνωστής εταιρείας λιανικής πώλησης. Το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες, καθώς η Walmart προσπαθεί να παραμείνει στην κορυφή.

«Ξαφνικά, όλα είναι ρευστά», δήλωσε ο Dave Marcotte, αναλυτής της Kantar Retail.

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η Walmart συμφώνησε να παραχωρήσει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της στη Βρετανία σε έναν ανταγωνιστή της, και να δαπανήσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τον ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ινδία, τη Flipkart, στη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της εταιρείας, προλαβαίνοντας την Amazon.

Οι διαπραγματεύσεις και οι συναλλαγές δείχνουν πώς ο McMillon επικεντρώνεται στις αγορές υψηλού δυναμικού όπως η Κίνα και η Ινδία, αναζητώντας συνεταίρους που θα τη βοηθήσουν στη μάχη των αγορών μέσω διαδικτύου και στο «κόψιμο» των εταιρειών με μέτριες αποδόσεις. Ο CEO της Walmart έχει, όμως, μπόλικη δουλειά να κάνει ακόμα, και αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Ιαπωνία είναι μάλλον οι επόμενες στη λίστα του.

Οι απομακρυσμένες διεθνείς μονάδες της Walmart μπορεί να μη βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά είναι σημαντικές πηγές μετρητών και ιδεών που διαχέονται, στη συνέχεια, στη βάση της εταιρείας στις ΗΠΑ. Η αύξηση των πωλήσεων εκτός των ΗΠΑ έφθανε κάποτε πάνω από το 10% ετησίως, αλλά το νούμερο αυτό έχει πλέον μειωθεί στο μισό, καθώς επέδρασαν η επιβράδυνση των οικονομιών, το κλείσιμο καταστημάτων και ο έντονος ανταγωνισμός.

Αυτές οι πιέσεις σε συνδυασμό την παρούσα κατάσταση το αμερικανικό διαδικτυακό εμπόριο, που συνεχίζει να συναντά προβλήματα, και τους μισθούς που είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι- ανάγκασαν τον McMillon να πάρει κάποιες σκληρές αποφάσεις.

Μερικές από αυτές, όπως η πώληση των καταστημάτων της βρετανικής Asda, έτυχαν θερμής υποδοχής από τη Γουόλ Στριτ, αλλά η συμφωνία εξαγοράς της Flipkart έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ζημιές της Flipkart και αναρωτήθηκαν κατά πόσο το ρευστό της Walmart θα ήταν καλύτερα να δαπανηθεί αλλού. Η S&P Global Ratings δήλωσε ότι οι μεγάλες δαπάνες της Walmart για να ανταγωνιστεί την Amazon θα μπορούσαν να απειλήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Ο McMillon υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τη Flipkart στους αναλυτές, τονίζοντας ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Σίγουρα, έχει επίγνωση των σφαλμάτων του παρελθόντος στο εξωτερικό, όπως η απόφασή του το 2011 να αγοράσει ένα μη κερδοφόρο διαδικτυακό marketplace στην Κίνα, γεγονός που οδήγησε τη Walmart στο να βρίσκεται πίσω από την Alibaba (την αντίστοιχη Amazon της Κίνας), από τότε.

Η διεθνής παρουσία της Walmart εκτείνεται σε 6.360 καταστήματα σε περίπου 24 χώρες. Πολλά καταστήματα αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός σερί εξαγορών που κράτησε από το 1999 έως το 2009, αλλά αυτή η εποχή επιθετικής επέκτασης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, οι διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητές τής αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της Walmart, από το σχεδόν 30% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.