Αυτό είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα ενός μάνατζερ

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα ενός μάνατζερ
Photo:

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

της Rachel King

Σε κανέναν δεν αρέσει ένας μικρο-μάνατζερ, δηλαδή ένας διευθυντής που βασίζεται στην ασφυκτική επίβλεψη, αλλά και η απόλυτη σιωπή δεν είναι λύση για τον ηγέτη.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το LinkedIn Learning, το τμήμα διαδικτυακής εκπαίδευσης του γνωστού επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου, το να μην θέτεις ξεκάθαρες προσδοκίες και στόχους είναι το πιο αρνητικό χαρακτηριστικό ενός μάνατζερ, σύμφωνα με τους εργαζομένους.

Η έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας φαίνεται να είναι το κοινό στοιχείο στις πιο συχνά αναφερόμενες ατέλειες. Το να «μικρο-διοικείς» είναι δεύτερο στη λίστα, ενώ ακολουθεί το ακριβώς αντίθετό του – το να είσαι εντελώς απόμακρος – και το να μην ενθαρρύνεις την επαγγελματική ανάπτυξη.

Και αν τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, θα διογκωθούν εντός του εργατικού δυναμικού – μέχρι το σημείο όπου τα διευθυντικά στελέχη θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στελέχωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 36% των εργαζομένων κατέληξαν να τα παρατήσουν, επειδή οι διευθυντές τους χαρακτηρίζονταν από ένα από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, ενώ το 15% των ερωτηθέντων έχουν σκεφτεί να τα παρατήσουν.

«Οι ηγέτες συχνά πιστεύουν ότι είναι σαφείς, αλλά τα δεδομένα μάς λένε μια διαφορετική ιστορία», εξηγεί η Lisa Earle McLeod, σύμβουλος στρατηγικής που έχει γράψει εκτενώς για θέματα διοίκησης και ηγεσίας. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν γιατί ο σκοπός είναι σημαντικός και ποιες είναι οι προσδοκίες απόδοσης. Δείξε μου ένα ηγέτη που λέει ‘δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να τους τα λέω, θα έπρεπε να είναι προφανές’, και θα σας δείξουμε μια ομάδα που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη».

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης, κι έτσι οι εργαζόμενοι πρέπει να εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλαμβάνουν την «κυριότητα» της σταδιοδρομίας τους και να εκφράζουν τις προσδοκίες τους ως προς τους διευθυντές τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους μάνατζερ ώστε να αναπτυχθούν στους αντίστοιχους ρόλους τους.

«Οι μάνατζερ γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να καλλιεργείται η ανάπτυξη των υπαλλήλων τους», λέει ο Dr. Todd Dewett, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων TVA Inc. «Αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη υιοθέτησης αυτού του είδους συμπεριφοράς».