Αυτό είναι το νέο «έξυπνο» παράθυρο της Ford – Τι μπορεί να κάνει;

Αυτό είναι το νέο «έξυπνο» παράθυρο της Ford – Τι μπορεί να κάνει;

Η Ford έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο «έξυπνο» παράθυρο αυτοκινήτου που επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» το τοπίο απ’ το οποίο περνούν με το αμάξι.

της Kirsten Korosec

Η Ford έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο «έξυπνο» παράθυρο αυτοκινήτου που επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» το τοπίο απ’ το οποίο περνούν με το αμάξι.

Το πρωτότυπο ‘Feel the View’, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ιταλική νεοφυή επιχείρηση xyz, χρησιμοποιεί δονήσεις για να δίνει στους τυφλούς και στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης μια αίσθηση του τοπίου έξω από το όχημα.

Το έξυπνο παράθυρο βγάζει φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μια εξωτερική κάμερα και τις μετατρέπει σε εικόνες υψηλής αντίθεσης στην κλίμακα του γκρι. Αυτές οι εικόνες αναπαράγονται στο τζάμι χρησιμοποιώντας ειδικές λυχνίες LED. Όταν ένας επιβάτης αγγίζει την εικόνα, διαφορετικές αποχρώσεις του γκρίζου δονούν με ένα εύρος 255 εντάσεων.

Η ιδέα είναι ότι οι τυφλοί ή οι άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να αγγίξουν το σκηνικό και να χρησιμοποιήσουν τις ποικίλες εντάσεις των κραδασμών για να φτιάξουν στο μυαλό τους μια εικόνα του τοπίου.

Η ομάδα της Ford στην Ιταλία συνεργάστηκε με την υπηρεσία GTB Roma και την Aedo, μια τοπική startup που ειδικεύεται σε συσκευές για άτομα με προβλήματα όρασης.

Το έξυπνο παράθυρο διαθέτει επίσης έναν φωνητικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνεται στο ηχητικό σύστημα του αυτοκινήτου και περιγράφει αυτό που αισθάνονται οι επιβάτες. Για παράδειγμα, μπορεί να πει στον επιβάτη «χιονισμένο βουνό» ή «λίμνη».

Η ανάπτυξη του πρωτοτύπου είναι κομμάτι της προηγμένης έρευνας της Ford, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια (που να έχουν τουλάχιστον ανακοινωθεί) λανσαρίσματος της συγκεκριμένης λειτουργίας στην αγορά.

Αυτό είναι το είδος της τεχνολογίας που θα μπορούσε να εμφανιστεί στο πρόγραμμα αυτόνομων οχημάτων της Ford. Η εταιρεία δοκιμάζει την τεχνολογία της και το μελλοντικό της επιχειρηματικό μοντέλο μέσω πιλοτικών προγραμμάτων με τις Dominos και Postmates.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία χρησιμοποιεί ερευνητικά οχήματα για να μάθει τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της παράδοσης μέσω οχημάτων άνευ οδηγού. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι το πώς ένα αυτόνομο όχημα θα αλληλεπιδράσει με τους επιβάτες και θα τους δώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται καθώς ταξιδεύουν από το σημείο Α στο σημείο Β.