Αυτό είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την διάσωση του περιβάλλοντος στην ιστορία

Αυτό είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την διάσωση του περιβάλλοντος στην ιστορία

Πέρα από τη συμφωνία του Παρισιού, πολύ πιο σημαντικά μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διατηρηθεί το όριο των 2 βαθμών Κελσίου.

των Janet L. Yellen και Ted Halstead*

Στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% έως 28% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025. Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, η συμφωνία παραμένει το σημείο αναφοράς βάσει του οποίου κρίνεται οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο για το κλίμα.

Όμως, αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Ακόμη και αν όλα τα κράτη εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, οι πιο αξιόπιστες μελέτες δείχνουν ότι θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να διατηρηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κάτω από το συμφωνηθέν όριο των 2 βαθμών Κελσίου. Ο στόχος της αμερικανικής πολιτικής για το κλίμα πρέπει, επομένως, να είναι η υπέρβαση της συμφωνίας του Παρισιού.

Πιστεύουμε ότι ο πολιτικά πιο βιώσιμος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ένα σχέδιο που συνυπογράφουν οι Ρεπουμπλικάνοι πρώην υπουργοί Εξωτερικών James Baker και George Shultz. Το σχέδιο Baker-Shultz βασίζεται σε ένα σταδιακά αυξανόμενο φόρο που επιβάλλεται σε όλες τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με όλα τα έσοδα να επιστρέφονται άμεσα στον αμερικανικό λαό. Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει περίπου 2.000 δολάρια ετησίως σε «μερίσματα άνθρακα».

Το Σχέδιο Μερισμάτων Άνθρακα Baker-Shultz, αρχίζοντας με ένα τέλος άνθρακα 40 δολαρίων ανά τόνο, περιλαμβάνει την πιο φιλόδοξη τιμή άνθρακα που θεσπίστηκε ποτέ από οποιοδήποτε κράτος με σημαντικές εκπομπές αερίων.

Μια έκθεση με τίτλο «Υπερβαίνοντας το Παρίσι», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Ηγεσίας (Climate Leadership Council), ποσοτικοποιεί τις μειώσεις των εκπομπών που θα μπορούσαν εύλογα να αναμένονται. Ο πρόλογός του έχει γραφτεί από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών George Shultz, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Lawrence Summers, την πρώην Διευθύντρια της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας Christine Todd Whitman και τον πρώην Πρόεδρο της Walmart Rob Walton, καθώς και από τους δυο μας.

Όλα τα μέτρα για το κλίμα της εποχής Obama, εφόσον είχαν παραμείνει σε ισχύ, θα πετύχαιναν μείωση περίπου 18% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025, σύμφωνα με την ανάλυση του Συμβουλίου. Συγκριτικά, το σχέδιο Baker-Shultz θα επιτύγχανε μείωση κατά περίπου 32% μέχρι το 2025, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ τις δεσμεύσεις του Παρισιού.

Όπως αναφέρεται και στην έκθεσή μας, ο μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός Πόροι για το Μέλλον (Resources for the Future) διαμόρφωσε το σχέδιο Baker-Shultz έως το 2035 με βάση έναν φόρο άνθρακα που τίθεται σε εφαρμογή το 2021. Διαπίστωσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ θα μειώνονταν μέχρι το 2035 σε ένα επίπεδο 41% – 47% κάτω από τα επίπεδα του 2005, ανεβάζοντας κατά πολύ τον περιβαλλοντικό πήχη.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Σχέδιο Μερισμάτων Άνθρακα Baker-Shultz είναι η πιο φιλόδοξη περιβαλλοντικά λύση για το κλίμα. Είναι επίσης η πιο πολιτικά βιώσιμη, διότι αντιμετωπίζει τις λογικές ανησυχίες όλων των βασικών ενδιαφερομένων στη συζήτηση για το κλίμα και δίνει τη δυνατότητα σε καθέναν εξ αυτών να επιτύχει μια σημαντική νίκη.

* Η Janet L. Yellen είναι πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Ted Halstead είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Climate Leadership Council.