Αυτό είναι το σχέδιο εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ

Αυτό είναι το σχέδιο εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ

Αυξάνει τις δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας ο ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και οφέλη για τον πάροχο, όπως η μείωση του χρόνου αποπληρωμής.
 
Για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας του πολίτη στις θεραπευτικές επιλογές «με δίκαιο και συγχρόνως ελεγχόμενο τρόπο», οι ασφαλισμένοι πλέον θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας -όπου προβλέπεται- τη συμμετοχή τους. 
 
Σήμερα για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος για την αγορά γυαλιών οράσεως, καταβάλλει ο ίδιος τη δαπάνη (προπληρώνει). Στη συνέχεια καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση (ΠΕΔΙ) και μετά τον σχετικό έλεγχο ξεκινάει η διαδικασία αποζημίωσης. 
 
Με το νέο τρόπο, η προμήθεια θα γίνεται χωρίς προπληρωμή του ασφαλισμένου αφού ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό, ενώ δεν απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ.  
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν τα στελέχη του Οργανισμού στην ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Έτσι και όπως αναφέρουν, η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη. 
 
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ κάνουν λόγο για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων του Οργανισμού και εξορθολογισμό των δαπανών και στο πλαίσιο αυτό καθιερώνονται κλειστοί προϋπολογισμοί σε όλες τις κατηγορίες. 
 
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με τη συμβασιοποίηση των παρόχων επαναπροσδιορίζεται η σχέση του Οργανισμού μαζί τους με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας και τίθενται οι προϋποθέσεις για υγιή επιχειρηματικότητα. 
 
Επιπλέον οι πάροχοι θα αποζημιώνονται με το νέο σύστημα εκκαθάρισης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, μειώνεται ο χρόνος αποζημίωσης τους, από τις 180 – 300 ημέρες που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες. Αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τα συμβαλλόμενα μέρη και περιορίζεται η γραφειοκρατία. 
 
Σύναψη νέων συμβάσεων
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με παρόχους υπηρεσιών Υγείας, που μέχρι σήμερα δεν είχαν, με στόχο αυτές να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Ιανουαρίου.
 
Ο Οργανισμός καλεί τους παρόχους Ειδικής Αγωγής, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, Διαιτητικών Σκευασμάτων, Οπτικών Ειδών και Αναπνευστικών-Ορθοπεδικών Ειδών, να υπογράψουν συμβάσεις, ώστε να ρυθμιστεί το τοπίο και να ελέγχεται η σχετική δαπάνη. 
 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, όπως ανέφεραν στελέχη του ΕΟΠΥΥ είναι ότι η ετήσια δαπάνη για παροχές ειδικής αγωγής, ανέρχεται στα 106 εκατ. ευρώ, (από τα οποία 82 εκατ. για λογοθεραπεία), νούμερο «ανεπίτρεπτο», όπως τονίζουν, όταν αντίστοιχα η δαπάνη για τις ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατ. ευρώ. 
 
Σημειώνουν ότι «δεν είναι αυτές οι πραγματικές ανάγκες», υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και με βάσει τα αποτελέσματα θα καθοριστεί και ο προϋπολογισμός.
 
Το σημαντικότερο κομμάτι της “αλλαγής” του ΕΟΠΥΥ βέβαια αφορά τα οικονομιά του. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προχωρά στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
Παράλληλα, αυξάνεται το όριο δαπανών για τις παροχές υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, «για πρώτη φορά στα χρονικά της κρίσης» και συγκεκριμένα, από 1,402 δισ. για το 2016, το όριο δαπανών θα γίνει για το 2017, 1,525 δισ. (ποσοστό αύξησης 8%).
 
Σύμφωνα με τον απολογισμό των στελεχών του, έχει ομαλοποιηθεί η πληρωμή του Οργανισμού προς τους παρόχους. 
 
Από το Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Νοέμβριο, 2016, στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, στρατιωτικά και ειδικού καθεστώτος) οι πληρωμές ανήλθαν σε 573,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 300%, σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουάριος 2015 έως Δεκέμβριο 2015, που ήταν 143, 3 εκατ. ευρώ.
 
Ειδικότερα, σε ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρικές επισκέψεις κ.λπ.) έχουν καταβληθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στο διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 840 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος-Δεκέμβριος, 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 20%. 
 
Σε ιδιωτικά φαρμακεία καταβλήθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ (13 καταβολές) στο διάστημα, έναντι 1.623 εκατ. (11 καταβολές) καταγράφοντας αύξηση κατά 22%. Σε φαρμακευτικές εταιρείες καταβλήθηκαν 981 εκατ. ευρώ, έναντι 180 εκατ. ευρώ στο διάστημα, καταγράφοντας αύξηση κατά 445%, αξιοποιώντας το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων οφειλών.
 
Ο ΕΟΠΥΥ πλέον δεν δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίθετα μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς ιδιώτες παρόχους. 
 
Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριος του 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1.8 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11%. 
 
Τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1,3 δισ. ευρώ, μείωση, από τον Φεβρουάριος, 26%. 
 
Συγχρόνως, ο Οργανισμός πέτυχε τη νομοθέτηση της διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τα δημόσια νοσοκομεία για τα έτη 2012-2014. Η διαγραφή αφορά ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.