Αυτό είναι το συμβιβαστικό σχέδιο στο τραπέζι για την Ελλάδα

Αυτό είναι το συμβιβαστικό σχέδιο στο τραπέζι για την Ελλάδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕY.

Συμβιβαστικό σχέδιο που προτείνει το ΔΝΤ φέρνει στο φως η εφημερίδα Financial Times. Όπως αναφέρει το Ταμείο και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε μεταξύ άλλων πως για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης δεν ευθύνεται η ελληνική Κυβέρνηση αλλά οι δανειστές με τις παράλογες απαιτήσεις τους για πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το χθεσινό άκαρπο για την Ελλάδα Eurogroup σημείωσε: “είχαμε πει πως πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και μία σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. Δεν υπάρχει και δεν καλλιεργήθηκε κανένα κλίμα υπεραισιοδοξίας.

Αυτό το οποίο έχουμε πει καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι πως στο τέλος θα έχουμε μία συμφωνία που θα ρυθμίζει το χρέος και θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η τελική ημερομηνία για την λήψη της απόφασης είναι πλέον σαφής και είναι η 15η Ιουνίου”.

Σε ερώτηση για το εάν είχαν λάβει διαβεβαιώσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: “το ελληνικό χρέος αποτελεί αντικείμενο πραγματικής σύγκρουσης ΔΝΤ και Γερμανίας. Αυτό που είχαμε πει από την αρχή είναι πως είτε θα υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου είτε θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμη. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν το σύνολο των δανειστών αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει όσα οφείλει και πλέον η μπάλα είναι στην πλευρά της Γερμανίας η χθεσινή μη απόφαση δεν είναι αποτυχία της ελληνικής πλευράς. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αναφορικά με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός του Ιουνίου”.