«Αυτό ήταν ηθική αποτυχία»: Εσωτερική κρίση στη xAI μετά τη ρατσιστική ρητορική του Grok

«Αυτό ήταν ηθική αποτυχία»: Εσωτερική κρίση στη xAI μετά τη ρατσιστική ρητορική του Grok
(FILES) This photo illustration shows screens displaying the logo of Grok, a generative artificial intelligence chatbot developed by US artificial intelligence company xAI, in Toulouse, southern France, on January 15, 2025. Elon Musk's startup xAI apologized on July 11, 2025 for offensive posts published by its artificial intelligence assistant Grok this week, blaming them on a software update meant to make it function more like a human. After the Tuesday upgrade, Grok praised Nazi leader Adolf Hitler in the posts on social media platform X, and suggested that people with Jewish surnames were more likely to spread online hate. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) Photo: AFP
Το chatbot της xAI, Grok, προκαλεί σάλο με αντισημιτικές αναρτήσεις, οδηγώντας εργαζομένους σε παραίτηση και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης.  

Μετά τη δημοσίευση σειράς αντισημιτικών μηνυμάτων από το chatbot Grok της xAI στην πλατφόρμα X —συμπεριλαμβανομένης και της ύμνησης του Αδόλφου Χίτλερ— αρκετοί εργαζόμενοι της εταιρείας που συμμετέχουν στην εκπαίδευση του Grok εξέφρασαν οργή και απογοήτευση. Ένας μάλιστα δήλωσε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε εσωτερικό κανάλι Slack, το οποίο είδε το Business Insider, αρκετοί εργαζόμενοι χαρακτήρισαν τα σχόλια του chatbot «μισαλλόδοξα και αδικαιολόγητα» από την Τρίτη και μετά. Άλλοι δήλωσαν ντροπιασμένοι για την αντίδραση της εταιρείας και υποστήριξαν ότι η συμπεριφορά του Grok δεν μπορεί να αγνοηθεί, ακόμη και αν προκλήθηκε από στοχευμένη προτροπή χρήστη με σκοπό να το παρασύρει σε ακατάλληλες απαντήσεις.

Ορισμένοι εργαζόμενοι επεσήμαναν πως τα αντισημιτικά σχόλια του Grok αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν εργάζεσαι με νέες τεχνολογίες, ειδικά σε τόσο πρώιμο στάδιο της τεχνητής νοημοσύνης. (Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί τι προκάλεσε ακριβώς αυτά τα σχόλια.)

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην εκπαίδευση του Grok ανήκουν σε αυτή την κοινότητα Slack. Δεκάδες emoji εμφανίστηκαν ως ένδειξη υποστήριξης σε αναρτήσεις είτε υπέρ είτε κατά της ηγεσίας της xAI.

«Αρχικά, κάποιοι δεν το πήραν σοβαρά, γεγονός που εξόργισε πολλούς», δήλωσε ένας εργαζόμενος. Κάποιοι είδαν το περιστατικό ως «ηθική αποτυχία» και ζήτησαν μεγαλύτερη λογοδοσία από την εταιρεία.

Σε μήνυμα που είδε το Business Insider, ένας εργαζόμενος ανακοίνωσε ότι παραιτείται λόγω του συμβάντος:
«Αυτό το γεγονός αποκάλυψε πραγματικές ρωγμές στην ομάδα ανθρώπινων δεδομένων», είπε άλλος εργαζόμενος, αναφερόμενος σε εκείνους που εκπαιδεύουν το chatbot.

Οι επίμαχες αναρτήσεις του Grok περιλάμβαναν ύμνους στον Χίτλερ και ταύτιση εβραιογενών επιθέτων με το «μίσος κατά των λευκών». Αργότερα την ίδια μέρα, η εταιρεία ανέστειλε προσωρινά τη δυνατότητα του chatbot να δημοσιεύει σχόλια στα social media, δηλώνοντας ότι «ενημερώθηκε για τα ανάρμοστα σχόλια» και ότι «έλαβε μέτρα για να εμποδίσει τη ρητορική μίσους προτού το Grok δημοσιεύσει στο X».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η xAI δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ορισμένοι εργαζόμενοι συνέκριναν το περιστατικό της Τρίτης με ένα προηγούμενο γεγονός του Μαΐου, όταν το chatbot αναφερόταν συνεχώς στη θεωρία της «λευκής γενοκτονίας» στη Νότια Αφρική, χωρίς σχετικό ερώτημα. Τότε, το Grok είχε δηλώσει πως «του είχε δοθεί οδηγία από τους δημιουργούς του» να αποδέχεται τη γενοκτονία ως «πραγματική και ρατσιστικά υποκινούμενη». Οι αναρτήσεις αυτές έχουν πλέον διαγραφεί και η εταιρεία αποδίδει το συμβάν σε «μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση».

Τα αντισημιτικά σχόλια του Grok εμφανίστηκαν λίγες μέρες μετά την προσθήκη νέων οδηγιών στο δημόσιο prompt του chatbot, όπου αναφερόταν ότι δεν πρέπει να αποφεύγει «πολιτικώς μη ορθές» δηλώσεις. Το ξέσπασμα συνέβη και μία μέρα πριν το λανσάρισμα του Grok 4, της νέας έκδοσης του conversational AI εργαλείου.

Παλαιότερο ρεπορτάζ του BI είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία έχει εκπαιδευτές που καθοδηγούν το Grok ώστε να αποφεύγει τη «woke ιδεολογία», ενώ υπάρχει και ειδικό project με στόχο τη «πολιτική ουδετερότητα» σε ζητήματα όπως ο φεμινισμός, ο σοσιαλισμός και η ταυτότητα φύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: