Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο μέταλλο έχει καλύτερη απόδοση από όλα τα εμπορεύματα – Ακόμη και το Bitcoin

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόκληση για τους επενδυτές είναι να καταφέρουν να το αγοράσουν.

του Eddie Spence

Υπάρχει ένα μέταλλο που έχει αφήσει όλα τα βασικά εμπορεύματα – ακόμη και το Bitcoin – πίσω του φέτος. Η πρόκληση για τους επενδυτές είναι να καταφέρουν να το αγοράσουν.

Το ιρίδιο, ένα από τα σπανιότερα πολύτιμα μέταλλα που εξορύσσεται ως υποπροϊόν της πλατίνας και του παλλαδίου, σημείωσε άνοδο 131% από τις αρχές Ιανουαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο 85% του Bitcoin, σύμφωνα με το Bloomberg. Ενισχύθηκε λόγω των εφοδιαστικών προβλημάτων το περσινό έτος και λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για χρήση σε ηλεκτρονικές οθόνες, ανέφερε η Heraeus Group.

Με μια αγορά πολύ μικρότερη από τα πιο διάσημα αδέλφια του, τα προβλήματα παραγωγής μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή του. Η επένδυση σε αυτό είναι επίσης δύσκολη, καθώς η ζήτηση κυριαρχείται από βιομηχανικούς χρήστες.

Το ιρίδιο δεν διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο ή μέσω χρηματιστηριακών κεφαλαίων, οι αγοραστές λιανικής είναι κάποιοι ελάχιστοι έμποροι και οι λίγοι μεγάλοι επενδυτές που ασχολούνται με αυτό πηγαίνουν κατευθείαν στους παραγωγούς.

«Ο χρόνος παράδοσης από την πλευρά της προσφοράς είναι πολύ μεγάλος για να μπορεί να αυξηθεί η προσφορά έγκαιρα», δήλωσε ο Jay Tatum, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Valent Asset Management. «Η μόνη βραχυπρόθεσμη λύση είναι οι υψηλότερες τιμές να κάνουν τους ανθρώπους να πουλήσουν τα υπάρχοντα διαθέσιμά τους».

Το ιρίδιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε μπουζί, έχει φτάσει τα 6.000 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με στοιχεία της Johnson Matthey Plc. Αυτό το καθιστά περισσότερο από τρεις φορές ακριβότερο από το χρυσό.

Μέρος της γοητείας του ιριδίου προέρχεται από την περιορισμένη επένδυση στην παραγωγή πλατίνας, η οποία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε καταλύτες αυτοκινήτων για τον περιορισμό των εκπομπών, ενώ οι επενδυτές σταθμίζουν τις πιθανές αυξήσεις στη ζήτηση πλατίνας από τις νέες τεχνολογίες υδρογόνου με τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι προοπτικές για περιορισμένη προσφορά βοήθησαν επίσης στην αύξηση των τιμών άλλων μετάλλων της ομάδας της πλατίνας. Το παλλάδιο είναι περίπου 9% χαμηλότερα από το υψηλό όλων των εποχών, το ρόδιο έφτασε στην τιμή-ρεκόρ των 29.800 δολαρίων ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα και το ρουθήνιο σημείωσε άνοδο σχεδόν σε υψηλό 13 ετών.