Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι το iPhone δεν είναι ένα απλό κινητό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο ψηλά θα έφτανε το smartphone της Apple αν ήταν μια εταιρεία από μόνο του;

του Ντάνιελ Μπέντλεϊ

Τα εμπορικά σήματα φτιάχνουν την εταιρεία. Και, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και τα ίδια γιγαντιαίες εταιρείες – ή τουλάχιστον έχουν το μέγεθός τους. Ιδού τρία προϊόντα και θυγατρικές εταιρικών γιγάντων που από μόνα τους θα έμπαιναν στη λίστα Fortune 500.

iPhone

Κατάταξη: 12η θέση

Έσοδα: 136,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Στις 9 Ιανουαρίου 2007, η Apple έκανε δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορούσε την παρουσίαση του iPhone – ενός προϊόντος που ο Στιβ Τζομπς είχε παρουσιάσει ως «iPod, τηλέφωνο, και πάροχο διαδικτύου». Η δεύτερη ανακοίνωση ενημέρωνε ότι η εταιρεία άλλαζε το όνομά της από Apple Computer Inc. σε Apple Inc. – εξέλιξη που έδειχνε ότι η εταιρεία αναγνώριζε τον αντίκτυπο που θα είχε το iPhone στις επιχειρηματικές δραστηριότητές της. Σήμερα, το iPhone αντιπροσωπεύει το 63% των ύψους 216 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων της εταιρείας.

Amazon Web Services

Κατάταξη: 230η θέση

Έσοδα: 12,219 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι πωλήσεις για την Amazon Web Services, την πλατφόρμα cloud computing της Amazon, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι επενδυτές λατρεύουν τη διαφοροποίηση που έχει επιφέρει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας. Κατασκευασμένη αρχικά για να καλύπτει τις υπολογιστικές ανάγκες της Amazon.com, πλέον η AWS τροφοδοτεί την τεχνολογία δεκάδων εταιρειών στη λίστα Fortune 500, όπως η GE, η Adobe Systems και η Netflix.

Geico

Κατάταξη: 112η θέση

Έσοδα: 25,483 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Berkshire Hathaway κατέχει τα πάντα, από παγωτατζίδικα μέχρι σιδηροδρόμους, αλλά υπάρχει μόνο μία εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ λέει ότι «έβαλε φωτιά στην καρδιά μου 66 χρόνια πριν». Πρόκειται για τον γίγαντα της ασφάλισης αυτοκινήτων Geico. Άλλες εταιρείες της Berkshire που θα κατάφερναν να μπουν στη λίστα Fortune 500 θα ήταν η σιδηροδρομική εταιρεία BNSF, η Berkshire Energy, η Berkshire Hathaway Reinsurance Group, και η McLane Company.

Πηγή: fortune.com

Σχετικά άρθρα