Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που είναι πιο πιθανό να παραιτηθούν λόγω burnout

Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που είναι πιο πιθανό να παραιτηθούν λόγω burnout
Businesswoman stressing over work (Photo by Sigrid Olsson / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Οι εργαζόμενοι που χρειάζονται περισσότερο οι εταιρείες της λίστας Fortune 500 για να λύσουν την κρίση επαγγελματικής εξουθένωσης είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να παραιτηθούν οι ίδιοι.

Η επιδημία επαγγελματικής εξουθένωσης οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά παραιτήσεων και ελλείψεις προσωπικού σε όλη την Αμερική.

Τα μεσαία στελέχη, τα οποία μπορούν να ταυτιστούν με την επαγγελματική εξουθένωση, είναι το κλειδί για την επίλυσή της, δήλωσαν οι ηγέτες στο συνέδριο Impact Initiative του Fortune στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Λιγότεροι από ένας στους 4 εργαζόμενους αισθάνονται ότι η εταιρεία τους νοιάζεται γι’ αυτούς, σύμφωνα με έρευνα της Gallup.  Μετά τις κοσμογονικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, οι εργαζόμενοι απαιτούν τώρα αλλαγές.

«Ήθελαν να αντιμετωπίζονται με ένα διαφορετικό είδος αξιοπρέπειας και σεβασμού και ήθελαν να τους βλέπουν, να τους ακούνε και να τους εκτιμούν, και ήταν απογοητευμένοι», δήλωσε για το προσωπικό της η Kelly Rooney, ανώτερη αντιπρόεδρος, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού και υπεύθυνη για την πολυμορφία και την ένταξη στην WM. «Πρέπει να εξελίξουμε τα πάντα σχετικά με τον τρόπο που εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό περιβάλλον, όπου πραγματικά θα αναδεικνύουμε την ανθρώπινη εμπειρία», λέει η Rooney.

Πολλά απαραίτητα βήματα για την επίλυση της επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως η ποσοτικοποίηση της επιτυχίας, η διαχείριση των προσδοκιών και των στόχων και η δημιουργία μιας υποστηρικτικής κουλτούρας, επαφίενται στα μεσαία στελέχη. Αυτοί οι πυλώνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την ικανοποίηση των εργαζομένων, δήλωσε η Tapaswee Chandele, παγκόσμια αντιπρόεδρος ταλέντων, ανάπτυξης και συστημικών συνεργασιών της The Coca-Cola Company.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν αισθάνονται ότι ανήκουν, αν δεν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, ότι ο προϊστάμενός τους νοιάζεται γι’ αυτούς, ότι η δουλειά τους εκτιμάται, αυτό μπορεί να προσθέσει τεράστια πίεση», δήλωσε.

Τα μεσαία στελέχη δεν έχουν ανοσία στα ανησυχητικά ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πολλοί από αυτούς, που βρίσκονται ανάμεσα στους άμεσους υφισταμένους τους και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, σπάνια έχουν το χρόνο ή την υποστήριξη για να εξυπηρετήσουν τις ομάδες τους. Ακόμη χειρότερα, μια έρευνα του Φεβρουαρίου δείχνει ότι σχεδόν τα μισά μεσαία στελέχη θέλουν να παραιτηθούν φέτος.

«Νομίζω ότι ασκούμε πολλή πίεση στους διευθυντές και δεν τους δίνουμε αρκετές βοήθειες», δήλωσε παλαιότερα στο Fortune η Pat Wadors, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της UKG.

Η επίλυση της κρίσης εξουθένωσης των μεσαίων στελεχών είναι το κλειδί για καλύτερους χώρους εργασίας.

Συχνά, η ανέλιξη στην κλίμακα των αποδοχών και των τίτλων συνοδεύεται από ηγετική ευθύνη. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν άμεσες αναφορές ενώ παράλληλα μαθαίνουν τα κατατόπια ενός νέου ρόλου – εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, λέει η Chandele.

«Πρέπει να απλοποιήσουμε τη ζωή τους, ώστε να μπορούν να αφιερώνουν το μυαλό τους, τον χρόνο τους, σε πράγματα που έχουν σημασία», λέει η Chandele. «Πολύ σπάνια αφιερώνουμε χρόνο… για να σκεφτούμε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης».

Τα μεσαία στελέχη πρέπει να υποστηρίζονται καθώς αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα γύρω από την ευημερία των υπολοίπων.

Παρομοίως, στην WM, η Rooney διασφαλίζει ότι οι ηγέτες λαμβάνουν ένα σεμινάριο «πρώτων βοηθειών» για την ψυχική υγεία και έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό για την υποστήριξή τους. Ωστόσο, δεν μπορούν οι δεξιότητες όλων να μεταφραστούν σε ηγετικούς ρόλους, λέει. Είναι σημαντικό, επομένως, να δημιουργηθούν πολλές διαδρομές καριέρας και εξέλιξης που επιτρέπουν σε κάποιον να αναπτυχθεί σε μια εταιρεία χωρίς να αναλάβει το βάρος της ηγεσίας.

«Μπορούν να εμπνεύσουν και να ηγηθούν ομάδων και υπάρχουν δεδομένα που να το υποστηρίζουν αυτό;» καταλήγει. «Οι άνθρωποι που προβάλλουν το επιχείρημα ότι ‘μου ζητάτε πολλά’, αυτό που μας λένε στην πραγματικότητα είναι ότι δεν θέλουν τον μανδύα της ηγεσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com