Αυτοί είναι οι όροι Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία – Το «βέτο» στο ΝΑΤΟ

Αυτοί είναι οι όροι Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία – Το «βέτο» στο ΝΑΤΟ
Belgrade, Serbia - October 16, 2014: Russian President seen through the soldiers during the military parade March of the victorious in Belgrade. President Vladimir Putin of Russia arrived in Belgrade Photo: Shutterstock
Αποκαλυπτικές πληροφορίες του Reuters φωτίζουν τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου για τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία, με αιτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.

Σαφές πλαίσιο όρων για την παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία φαίνεται να έχει θέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των σχεδιασμών του Κρεμλίνου. Βασική απαίτηση της Μόσχας είναι η έγγραφη δέσμευση της Δύσης για παύση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, καθώς και η μερική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται πρόθυμος να εξετάσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά από δίωρη συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπό την προϋπόθεση πως οι όροι της θα εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας του. Η ρωσική πλευρά ετοιμάζει ήδη το δικό της προσχέδιο μνημονίου, ενώ στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί ανησυχία για την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Πέραν του ζητήματος του ΝΑΤΟ, οι όροι περιλαμβάνουν την ουδετερότητα της Ουκρανίας, την επιστροφή παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και εγγυήσεις προστασίας για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς. Εν μέσω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πίεση στο πεδίο, σε μια στρατηγική που πηγές ερμηνεύουν ως προσπάθεια επιβολής νέων δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μια «νέα τάξη ασφαλείας» στην Ευρώπη, βασισμένη σε δεσμεύσεις για μη επέκταση του ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο, όπως υποστηρίζεται, θεωρεί ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, επικαλούμενο άτυπες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παραμένουν σταθεροί στην αρχή της «ανοιχτής πόρτας» και απορρίπτουν την ιδέα ενός ρωσικού βέτο.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, επιμένει στη διεκδίκηση εγγυήσεων ασφάλειας και αρνείται κάθε απόπειρα επιβολής περιορισμών στη στρατηγική του κατεύθυνση. Στο μεταξύ, η Ρωσία ελέγχει πλέον περίπου το 20% των ουκρανικών εδαφών, με την Κριμαία, τη Λουχάνσκ και μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ υπό ρωσικό έλεγχο.

Η εσωτερική πίεση αυξάνεται και στη Μόσχα, με την πολεμική οικονομία να δοκιμάζεται από ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αυξημένα επιτόκια και πτώση της τιμής του πετρελαίου. Το κατά πόσο οι όροι που τίθενται συνιστούν αφετηρία διαλόγου ή προάγγελο κλιμάκωσης παραμένει ασαφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: