Αυτοκίνητα δίχως οδηγό: Γιατί καθυστερούν τόσο να γίνουν mainstream;

Αυτοκίνητα δίχως οδηγό: Γιατί καθυστερούν τόσο να γίνουν mainstream;

Οι μεγαλύτεροι παίκτες στα οικοσυστήματα τεχνολογίας είναι στον χώρο αλλά…

του Ατζάι Τσόπρα

Όταν η Google ξεκίνησε το πρότζεκτ πάνω στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό πριν από εφτά χρόνια, πολλοί θεώρησαν εντελώς απίθανη την υλοποίησή του.

Σήμερα, η ιδέα αυτή έχει τροφοδοτήσει μια παγκόσμια «κούρσα» για ανάπτυξη τεχνολογίας και προσέλκυση ταλέντων, με στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα (εκτιμώμενης αξίας 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων).

Στις ειδήσεις κυριαρχούν υπερδυνάμεις της τεχνολογίας όπως η Uber, η Google, η Tesla και η Lyft. Την ίδια στιγμή, παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων «τρέχουν» πανάκριβα ερευνητικά κέντρα στη Silicon Valley, εστιάζουν στις συνεργασίες, και ρίχνουν δισεκατομμύρια σε εξαγορές.

Με άλλα λόγια, όλοι οι μεγάλοι παίκτες στα οικοσυστήματα τεχνολογίας και μεταφορών επενδύουν, λιγότερο ή περισσότερο, στην τεχνολογία αυτοκίνησης χωρίς οδηγό.

Υπάρχει λόγος γι’ αυτό: τα αυτόνομα οχήματα είναι το μέλλον. Μπορεί κάποιες σοβαρές τεχνολογικές προκλήσεις να παραμένουν, αλλά η τεχνολογία τους προοδεύει με ταχύτατους ρυθμούς. Σύντομα, το πρόβλημα για την υιοθέτηση των αυτόνομων οχημάτων δεν θα είναι οι τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά η αντίσταση της κοινωνίας.

Η ένταση που θα προκύψει εντός των κοινωνιών μας σε σχέση με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα καθυστερήσει την ένταξή της πλήρους αυτονομίας στη ζωή μας κατά τουλάχιστον μία δεκαετία (ή όσο απαιτηθεί ώστε η τεχνολογική κοινότητα να συνεργαστεί με φορείς λήψης αποφάσεων, εποπτικές αρχές, ασφαλιστικούς παρόχους και καταναλωτικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων κοινωνικών, ρυθμιστικών και νομικών προκλήσεων που θα δημιουργήσουν τα αυτόνομα οχήματα).

Τα αυτοκίνητα δίχως οδηγό μπορούν να μειώσουν δραματικά τους τραυματισμούς και τους θανάτους που συνδέονται με τροχαία δυστυχήματα, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι σε περιπτώσεις τεχνικών σφαλμάτων. Ένα θανατηφόρο δυστύχημα στο Οχάιο αποδόθηκε αρχικά στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Tesla, αλλά μετά η τεχνολογία αυτή «αθωώθηκε» για το τραγικό συμβάν. Πέρυσι, όμως, τα αυτοκίνητα δίχως οδηγό της Uber πέρασαν τουλάχιστον έξι φορές με κόκκινο στο Σαν Φρανσίσκο.

Με άλλα λόγια, αν και η κοινωνία αντιλαμβάνεται τα τροχαία ατυχήματα ως ένα αναπόφευκτο ρίσκο που συνδέεται με την αυτοκίνηση, τα μηχανικά σφάλματα θα κρίνονται πολύ πιο αυστηρά από τα ανθρώπινα σφάλματα, καθώς οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες είναι σαφώς μεγαλύτερες στην περίπτωση της μηχανής.

Παράλληλα, η υιοθέτηση των αυτοκινήτων δίχως οδηγό μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια οδηγοί ταξί, λεωφορείων, φορτηγών, και οχημάτων και μοτοσυκλετών delivery. Και στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό που εργάζεται σε σχετικές διοικητικές θέσεις και θέσεις υποστήριξης.

Τέλος, οι παραβιάσεις και οι κίνδυνοι ασφαλείας συνιστούν επίσης ένα ρίσκο που θα συνοδεύει τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Για να αποφευχθεί η απειλή των χάκερ και της παραβίασης των αυτόνομων οχημάτων, θα απαιτηθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, οδηγοί και αυτόνομα οχήματα θα κληθούν να συνυπάρξουν για μια μακρά χρονική περίοδο, ενώ οι τεχνολογικοί, εποπτικοί και κοινωνικοί φορείς θα επιλύουν τα ηθικά και τεχνικά ζητήματα που θα προκύψουν.