Αυτός είναι ο εκλεκτός του Ερντογάν για την ηγεσία του τουρκικού στρατού

Ο προκάτοχός του ακολούθησε τη σπάνια πορεία προς την πολιτική ηγεσία του στρατεύματος.

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, διορίσθηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας διαδεχόμενος τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διορίσθηκε υπουργός Άμυνας.

Ο διορισμός του 64χρονου στρατηγού Γκιουλέρ ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα, την επομένη της ορκωμοσίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια πενταετή θητεία με ενισχυμένες εξουσίες και τον σχηματισμό ενός νέου ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από το 2015, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας στους κόλπους της νέας κυβέρνησης, ένας διορισμός σπάνιος για στρατιωτικό.

Ο μέχρι τώρα υπαρχηγός του επιτελείου, ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διορίσθηκε από την πλευρά του αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού διαδεχόμενος τον στρατηγό Γκιουλέρ.

Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία, έπειτα από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημαντικές εκκαθαρίσεις έγιναν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016 από στρατιωτικούς που ήθελαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν.