Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τιμή του Bitcoin βρίσκεται εκτός ελέγχου

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τιμή του Bitcoin βρίσκεται εκτός ελέγχου
epa05060735 (FILE) A file photograph dated 13 March 2014 shows a Bitcoin sign in the lobby of the ANX office headquarters in Hong Kong, China. Reports on 09 December 2015 state that police have raided the home of an Australian entrepreneur who has been identified in US media as a founder and developer of online digital currency bitcoin. EPA/JEROME FAVRE Photo:

Το ψηφιακό νόμισμα μπαίνει στον κόσμο των futures.

 

Η αξία του Bitcoin δεν λέει να σταματήσει την ανοδική της πορεία. Μια βδομάδα μετά το ρεκόρ των 6.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία του, φτάσαμε στα μέσα αυτής της εβδομάδας και τα 6.400 δολάρια, αφότου πρώτα είχε φτάσει ακόμη και τα 6.600.

Ποιος όμως είναι ο λόγος της νέας εκτόξευσης στην τιμή του;

Την Τρίτη ο όμιλος CME ανακοίνωσε ότι αναμένει την έγκριση των εποπτικών αρχών ως το τέλος του έτους για την εισαγωγή συμβολαίων futures με βάση το Bitcoin.

Τα συμβόλαια αυτά αποτελούν δεσμευτικές συμφωνίες ενός προϊόντος για το οποίο ο αγοραστής πληρώνει στην τρέχουσα τιμή του για να το αποκτήσει σε μελλοντικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο όταν έρθει η ώρα να παραλάβει, θα επωφεληθεί από πιθανή άνοδο της τιμής του ή θα χάσει χρήματα εάν η αξία του πέσει.

Η συναλλαγή futures βασίζεται ως επί το πλείστον σε φήμες, καθώς όλα γίνονται μέσω της διακίνησης μετρητών και κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει το προϊόν τη στιγμή που εκτελείται η συμφωνία. Επιπλέον, πολλές φορές τα futures είναι φτηνότερα από την τρέχουσα αξία του προϊόντος, ενισχύοντας έτσι μια μαζικότερη κίνηση των αγοραστών. Για παράδειγμα, με 66.000 δολάρια αγοράζει σήμερα κάποιος δέκα Bitcoins, όμως με τα futures ο αριθμός των νομισμάτων πιθανότατα να είναι πολλαπλάσιος.

Ο όμιλος CME είναι η μεγαλύτερη αγορά futures παγκοσμίως, και η κίνησή της σηματοδοτεί την πιθανή είσοδο πάρα πολλών επενδυτών στον κόσμο του Bitcoin, χωρίς όμως να αγοράσουν πραγματικά ούτε ένα νόμισμα. Μάλιστα, εκτός από την CME, και η επενδυτική εταιρεία Cboe Global Markets με έδρα το Σικάγο έχει ήδη ανακοινώσει μια παρόμοια κίνηση με αυτήν την CME.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CME, η αγορά των futures των Bitcoins θα γίνεται με μετρητά με βάση την τρέχουσα αξία τους, η οποία ορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και ανανεώνεται καθημερινά στις 4 το απόγευμα ώρα Λονδίνου.