Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2016

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2016

Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος κίνδυνος βρίσκεται στην πρώτη θέση σε μια ετήσια έρευνα γνώμης.

του Στίβεν Γκάντελ

Επιτέλους, κάποιοι από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη ανησυχούν για το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή είναι η νούμερο 1 έγνοια των ηγετών του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα γνώμης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Είναι το 11ο έτος που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιεύει τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις 750 μελών του φόρουμ, μεταξύ των οποίων διευθύνοντες σύμβουλοι, ηγέτες και ειδικοί σε πολλούς τομείς.

Το περιβάλλον έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ως αντικείμενο ανησυχίας. Όμως, είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Πέρυσι, ήταν στην πέμπτη θέση, πίσω από τις περιφερειακές συγκρούσεις, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις επιδημίες, και τις ελλείψεις νερού. Και για οχτώ από τα πρώτα εννέα έτη της έρευνας, οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταλάμβαναν πάντα την πρώτη θέση μεταξύ των μελών – γεγονός φυσιολογικό, καθώς τα μέλη του φόρουμ ανήκουν στον κόσμο του χρήματος.

Για φέτος, πίσω από την κλιματική αλλαγή, στους κινδύνους που οι παγκόσμιοι ηγέτες θεωρούν ότι θα μπορούσαν να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση το 2016 συναντάμε τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις ελλείψεις νερού, την μεγάλης κλίμακας ακούσια μετανάστευση, και τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου.

Η έρευνα ρώτησε από τους συμμετέχοντες να πουν και ποιοι κίνδυνοι είναι πιθανότερο να πραγματωθούν μέσα στο 2016. Ο νούμερο 1 πιθανότερος κίνδυνος είναι η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να ακολουθούν.

Η έρευνα δεν αναφέρει τι προτείνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, αναγνωρίζει ότι οι ηγέτες ολοένα και περισσότερο πιστεύουν πως η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντας αστάθειας σε όλο τον κόσμο.

«Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει περισσότερους κινδύνους παρά ποτέ, όπως π.χ. οι κρίσεις των υδάτινων πόρων, οι ελλείψεις τροφίμων, η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη, η αδύναμη κοινωνική συνοχή και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ασφαλείας» λέει η Σεσίλια Ρέγιες, επικεφαλής ανάλυσης κινδύνου στην Zurich Insurance Group.

Πηγή: fortune.com