Αυτός είναι ο μόνος Αφρικανός στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου

Αυτός είναι ο μόνος Αφρικανός στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Dangote έχουν εντυπωσιάσει και τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, Μπιλ Γκέιτς.

Υπάρχει μόνο ένας Αφρικανός που βρίσκεται στη λίστα με τους 50 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου: Ο Νιγηριανός επιχειρηματίας, Aliko Dangote. Μάλιστα, όταν κυκλοφόρησε η εν λόγω λίστα, η καθαρή του περιουσία ανερχόταν στα 14,3 δισ. δολάρια, όσο δηλαδή είναι και το ΑΕΠ της Νιγηρίας (2,5%).

Η πλειοψηφία του πλούτου του προέρχεται από την αξίας 2,4 δισ. δολαρίων εταιρεία του «Dangote Cement», η οποία είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νιγηρίας.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της εταιρείας εκτείνεται σε πολλές χώρες της Αφρικής. Μάλιστα, κατέχει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στη Ζάμπια, τη Σενεγάλη, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική.

Το 2011, ο βαρώνος εμπορευμάτων επένδυσε τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χτίσει μια εγκατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο Dangote, ο οποίος υπήρξε CEO και Πρόεδρος της Dangote Group για 35 χρόνια, είναι και φιλάνθρωπος. Ως Πρόεδρος του ιδρύματος Dangote επιβλέπει διάφορες εκπαιδευτικές, γεωργικές και υγειονομικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος επισιτιστικής 12.000 δολαρίων για όσους έχουν ανάγκη.

«Ο Aliko είναι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες οδήγησε στην οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, εγώ τον γνωρίζω περισσότερο ως ηγέτη, οποίος συνεχώς αναζητά τρόπους να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς στο περιοδικό Time.

Ακόμη, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας επαίνεσε τον Dangote για την επιτυχία του, όσον αφορά το γεγονός ότι κατάφερε να βγάλει τη Νιγηρία από τη λίστα με τις πιο ενδημικές χώρες του κόσμου, στην προσπάθειά του να εξαλείψει την πολιομυελίτιδα.

Τον Ιανουάριο, ο Dangote και ο Γκέιτς ανακοίνωσαν μια κοινή δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για τη μείωση του υποσιτισμού στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, ενώ υπέγραψαν και μια συμφωνία για την ενίσχυση προγραμμάτων εμβολιασμού στις βόρειες πολιτείες της χώρας.