Αυτός είναι ο πιλότος του μοιραίου Mirage 2000

Αυτός είναι ο πιλότος του μοιραίου Mirage 2000

Την ταυτότητα του χειριστή του αεροσκάφους που κατέπεσε έδωσε στη δημοσιότητα η Πολεμική Αεροπορία.

Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε το όνομα του ηρωικού πιλότου του μονοθεσίου αεροσκάφους Μ2000-5 που κατάπεσε την Πέμπτη στην θάλασσα 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Συγκεκριμένα νεκρός είναι ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος, γεννημένος το 1984. Πατέρας και σύζυγος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει:

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

Βαθιά θλίψη για τον χαμό του Έλληνα πιλότου στον τόπο καταγωγής του

Βαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε το μεσημέρι της Πέμπτης στη μικρή κοινωνία του Μορφοβουνίου Καρδίτσας η είδηση του θανάτου του σμηναγού, Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Ο κυβερνήτης του μονοθέσιου αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, καταγόταν από το μικρό χωριό της Καρδίτσας, το οποίο βυθίστηκε στο πένθος από τον απρόσμενο χαμό του. Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του 34χρονου κυβερνήτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δεν βρίσκεται στη ζωή, το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένεια και τον Γιώργο τους.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.

To μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Την βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Πολιτείας προς τους οικείους του σμηναγού Γιώργου Βαλταδώρου, του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε στα ανοικτά της Σκύρου, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός.

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου.

Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του.

Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».

Συλλυπητήρια από τον Ερντογάν

Τα συλλυπητήρια του και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ “συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον”.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο.

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.

Όταν ο άτυχος πιλότος μιλούσε στην κάμερα του «Με Αρετή και Τόλμη»

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος ανήκε στην ομάδα των χειριστών της 331 μοίρας Θησέας που πραγματοποιούν πτήσεις με Μιράζ 2000-5.

Οι «φρουροί του Αιγαίου» της 114 πτέρυγας μάχης στην οποία άνηκε ο σμηναγός, βρίσκονται καθημερινά σε επιφυλακή, σε κατάσταση «readiness»- ετοιμότητα – όπως αναφέρουν οι ίδιοι για να αντιμετωπίσουν την όποια απειλή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο πιλότος μιλούσε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κάμερα του «Με Αρετή και Τόλμη» για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

«Είμαστε σε επιφυλακή, περιμένουμε πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο» σχολίαζε ο σμηναγός στην κάμερα της εκπομπής της ΕΡΤ «Με Αρετή και Τόλμη».  «Βρισκόμαστε άμεσα σε visual σχηματισμό, δηλαδή βλεπόμαστε μεταξύ μας και ακολουθούμε τις οδηγίες της ΕΚΑΕ».

«Στις περισσότερες περιπτώσεις πηγαίνουμε κοντά, βλέπουμε τι οπλισμό έχουν και από εκεί και πέρα συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες του ΕΚΑΕ» εξηγούσε για τα πλείστα όσα περιστατικά παραβιάσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Όπως έλεγε: «Είμαστε πάντα έτοιμοι για οτιδήποτε, σίγουρα υπάρχει κίνδυνος. Δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι οι απέναντι».

Δείτε το αφιέρωμα στην 114 πτέρυγα μάχης, από το 18′.30”: