Αυτός ο λαός θα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής το 2040

Αυτός ο λαός θα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής το 2040

Και βρίσκεται στην Ευρώπη.

Οι Ισπανοί προβλέπεται ότι θα έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο μέχρι το 2040 κερδίζοντας την πρώτη θέση από τους προηγούμενους κατόχους, τους Ιάπωνες, και αυτό οφείλεται στη διατροφή τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Τα επόμενα χρόνια, οι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία και τη μακροζωία μας θα είναι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας και Αξιολόγησης του Σιάτλ των ΗΠΑ.

«Οι Ισπανοί, αναμένεται να έχουν μέση διάρκεια ζωής 85,8 χρόνια, κι αυτό λόγω της μεσογειακής διατροφής που ακολουθούν», επισημαίνει ο Christopher Murray, διευθυντής Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η Ιαπωνία, η οποία βρισκόταν εδώ και χρόνια στην πρώτη θέση με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden of Disease«, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, σήμερα έχει μέσο όρο ζωής τα 85,7. Πλέον οι Ιάπωνες δεν αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, κι αυτό οφείλεται στον ανδρικό τους πληθυσμό, στον οποίο αναμένεται να αυξηθεί το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η μελέτη, η οποία ενημερώνεται συνεχώς με έρευνες και στατιστικές από όλες τις χώρες του κόσμου, για πρώτη φορά δημιούργησε προβλέψεις όχι μόνο για το πιθανότερο προσδόκιμο ζωής σε 195 χώρες, αλλά και σενάρια καλύτερης και χειρότερης περίπτωσης.

«Κατά τη γνώμη μου, η διαφορά μεταξύ καλύτερων και χειρότερων περιπτώσεων είναι αυτό που οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα θα μπορούσαν να επιτύχουν», δήλωσε ο Murray. Τα δεδομένα καταδεικνύουν τι θα συμβεί αν υιοθετηθούν πολιτικές που θα μειώσουν το κάπνισμα, θα βελτιώσουν την παροχή καθαρού νερού, θα μειώσουν την παχυσαρκία ή θα αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είναι πιθανό να ανέλθει από την 26η θέση στην 23η, με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται από τα 80,8 χρόνια το 2016 στα 83,3 χρόνια το 2040. Αντίθετα, οι ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα πέσουν 20 θέσεις, από την 43η σε 64η μέχρι το 2040.