Αυτός θα είναι ο νέος μισθός του Έλον Μασκ

Αυτός θα είναι ο νέος μισθός του Έλον Μασκ
Photo:

Τα χρήματα που θα μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδρυτή της Tesla θα εξαρτώνται απόλυτα από την επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

Ο ιδρυτής της Tesla συμφώνησε σε ένα νέο μισθολογικό πακέτο με τη διοίκηση της εταιρείας, το οποίο θα βασίζεται στην προοπτική η εταιρεία να γίνει μία από τις πιο κερδοφόρες του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο μισθός του Έλον Μασκ θα εξαρτάται από την άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της Tesla, η οποία ξεκινά στα 100 δισ. δολάρια και μπορεί να αυξηθεί ως τα 650 δισ. δολάρια. Για να λάβει, δηλαδή, το μέγιστο των αποδοχών του, θα πρέπει η αξία της Tesla -που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 60 δισ. δολάρια- να γίνει έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Volkswagen.

Εκτός από την αξία της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο μισθός του Μασκ θα εξαρτάται και από δώδεκα ακόμη εταιρικούς στόχους που αφορούν στα έσοδα και τα κέρδη.

Η πρόταση αυτή, που μοιάζει αρκετά με το μισθολογικό πακέτο που λάμβανε ο Μασκ μέχρι σήμερα -είχε τεθεί σε ισχύ το 2012- αναμένεται να εγκριθεί  μέσω ψηφοφορίας από τους μετόχους τον Μάρτιο.

Μέχρι σήμερα ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας -που έχει αρκετές φορές δηλώσει πως τα χρήματα δεν αποτελούν το πρωτεύον κίνητρο για τον ίδιο– λαμβάνει μετοχικά πακέτα που ισχύουν μόνο εφόσον η εταιρεία συνεχίζει να αποδίδει καλά και να πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους.

Το σχέδιο της Tesla για την πληρωμή του Μασκ, βέβαια, εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις, αφού η εταιρεία συνεχίζει να «αιμορραγεί» οικονομικά και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των νέων εγχειρημάτων της.

Εάν ο Έλον Μασκ, πάντως, καταφέρει να οδηγήσει την εταιρεία στην ολοκλήρωση κάποιων στόχων της, αναμένεται από την αξία των μετοχών που κατέχει να αποκτήσει κέρδη δισεκατομμυρίων. Αν πάλι καταφέρει να πετύχει το σύνολο των στόχων -και με την προϋπόθεση η εταιρεία να μην εκδόσει νέες μετοχές για μια δεκαετία- τότε ο Μασκ θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και 55 δισ.δολάρια.

Δείτε ακόμη: Επένδυση στην Ελλάδα από τον αμερικανικό κολοσσό Tesla;