Αυξάνεται ραγδαία στην Ευρώπη ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων – Η θλιβερή γερμανική «πρωτιά»

Αυξάνεται ραγδαία στην Ευρώπη ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων – Η θλιβερή γερμανική «πρωτιά»
epa09287231 A member of the public joins in celebrations for 'Juneteenth' taking place on Black Lives Matter Plaza, in Washington, DC, USA, 19 June 2021. 'Juneteenth' the celebration of emancipation of enslaved Black Americans, became a designated federal holiday on 17 June after the US President signed the Juneteenth National Independence Day Act into law. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων αυξάνεται στην Ευρώπη, με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Φινλανδία να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων και παρενόχλησης, έδειξε έρευνα μεταξύ των μαύρων μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς σε 13 χώρες της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), ο οποίος παρήγγειλε την έρευνα και ανέλυσε τα ευρήματά της σε μια έκθεση, ανέφερε ότι μέσα σε διάστημα έξι ετών από την προηγούμενη μελέτη, το ποσοστό αυτών που αιθάνθηκαν πως αντιμετωπίζουν φυλετικές διακρίσεις σε βάρος τους κατά τους 12 τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 34%.

Στην Αυστρία και τη Γερμανία το ποσοστό ήταν 64% -σχεδόν το διπλάσιο από το προηγούμενο επίπεδο του 33% στη Γερμανία και σημαντικά αυξημένο από το 42% που είχε καταγραφεί έξι χρόνια νωρίτερα στην Αυστρία. Στην επόμενη χειρότερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 54%.

«Προκαλεί σοκ το να διαπιστώνει κανείς πως δεν υπάρχει βελτίωση από την προηγούμενη έρευνά μας», δήλωσε ο διευθυντής του FRA Μάικλ Ο’Φλάερτι. «Αντιθέτως άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερες διακρίσεις μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναλογία αυτών που απάντησαν στις ερωτήσεις και ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ότι αντιμετωπίζουν φυλετικές διακρίσεις μέσα στο χρονικό διάστημα των πέντε τελευταίων ετών, αντί για τους 12 τελευταίους μήνες, αυξήθηκε στο 45% στις 13 χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, μια αύξηση κατά έξι μονάδες από την προηγούμενη μελέτη. Οι τρεις χώρες στην κορυφή του καταλόγου παρέμειναν οι ίδιες, με τη Γερμανία να έχει το υψηλότερο ποσοστό, 76%.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos για τον FRA ήταν μια σαρωτική έρευνα μεταξύ 16.124 μεταναστών και απογόνων μεταναστών σε 15 χώρες, από την οποία θα παραχθούν αρκετές αναφορές του FRA – για άλλες εθνοτικές μειονότητες και για τους μουσουλμάνους. Διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2021 ως το Σεπτέμβριο 2022.

Η αναφορά αυτή με τίτλο «Μαύρος στην ΕΕ» (Being Black in the EU) είναι η πρώτη που παρήχθη απ’ αυτή την ευρύτερη έρευνα. Επικεντρώνει σε 6.752 ανθρώπους γεννημένους στην υποσαχάρια Άφρική ή με τουλάχιστον ένα γονιό γεννημένο εκεί, οι οποίοι ζουν στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Η αναλογία αυτών που απάντησαν και είπαν ότι υπέστησαν ρατσιστική παρενόχληση μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια ήταν η ίδια με εκείνη έξι χρόνια νωρίτερα, στο 30%. Το υψηλότερο εθνικό ποσοστό ήταν 54% στη Γερμανία και ακολουθούσε η Φινλανδία και η Αυστρία.

Η Πορτογαλία και η Σουηδία ήταν οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά παρενόχλησης και, μαζί με την Πολωνία, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά φυλετικών διακρίσεων, σύμφωνα με αυτούς που απάντησαν στην έρευνα.

Η έκθεση του FRA περιλαμβάνει σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως για τη σωστή εφαρμογή νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και την αντιμετώπιση των κινήτρων που βασίζονται σε φυλετικές προκαταλήψεις ως επιβαρυντικών περιστάσεων κατά την επιβολή ποινών για εγκλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: