Αυξάνεται ο φόβος της ανεργίας και φυλλορροούν οι αποταμιεύσεις

Αυξάνεται ο φόβος της ανεργίας και φυλλορροούν οι αποταμιεύσεις
Υπάλληλος καταστήματος εξυπηρετεί πελάτες με τη μέθοδο του click away, Αθήνα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020. Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου λειτουργούν από σήμερα με ειδικές προϋποθέσεις προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι 7 στους 10 προβλέπουν αισθητή αύξηση της ανεργίας σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ - Καμπανάκι για την κατανάλωση η αβεβαιότητα.

Ηχηρό καμπανάκι για τις παράπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας στη καταναλωτική δαπάνη σηματοδοτούν οι αυξημένες πιέσεις στα νοικοκυριά από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων, καθώς εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις και μειώνεται η ευελιξία τους να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες δυσκολίες ενώ ο φόβος της ανεργίας ενισχύει την αβεβαιότητά τους για το μέλλον.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε αισθητά τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις +73,0 μονάδες, από +64,1 τον Ιανουάριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 83% (από 80%). Μάλιστα το 67% προβλέπει αισθητή αύξηση. Το ποσοστό όσων προβλέπουν ελαφρά μείωση της ανεργίας κυμαίνεται σε μόλις 5% των ερωτηθέντων. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +48,5 και +49,4 μονάδες αντίστοιχα.

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει παρατήρησης είναι ότι ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς τον Φεβρουάριο και την ίδια στιγμή παραμένει σταθερό το ποσοστό των καταναλωτών που λένε ότι αναγκάζονται να «σηκώνουν» από τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Ειδικότερα, ο δείκτης πρόθεσης αποταμίευσης διαμορφώθηκε στις -58,6 μονάδες (από -57,2). Το 77% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ μια μειοψηφία, το 22%, λέει το αντίθετο. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +6,8 μονάδες στην ΕΕ και στις +6,1 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο στους δέκα καταναλωτές είτε είναι στην κατάσταση που μόλις και μετά βίας τα «βγάζουν πέρα» ή χρεώνονται για να τα «βγάλουν πέρα». Τα στοιχεία για τις εκτιμήσεις των καταναλωτών αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους δείχνουν ότι το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» υποχώρησε ελαφρά, στο 57% (από 59%), ενώ ήταν αμετάβλητο στο 8% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 27% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» κυμάνθηκε και πάλι στο 6-7%.

Τέλος, ο δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε περαιτέρω υποχώρηση τον Φεβρουάριο, στις -13,8 μονάδες, έναντι -9,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Το 26% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 53% αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +18,5 και +15,7 μονάδες αντίστοιχα.