Αυξάνονται οι πιθανότητες για υποχρεωτικό εμβολιασμό τρίτης δόσης για τους άνω των 60

Αυξάνονται οι πιθανότητες για υποχρεωτικό εμβολιασμό τρίτης δόσης για τους άνω των 60
Πολίτης εμβολιάζεται κατά την πρώτη μέρα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρίας Moderna κατά του κορονοϊού στο "Μέγα" εμβολιαστικό κέντρο στην Helexpo, Μαρούσι, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την πιθανότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού της τρίτης δόσης στους άνω των 60 μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας ότι «υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να εμβολιαστεί μαζικά ο κόσμος με την τρίτη δόση είτε αυτό αφορά τους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω είτε όλους τους υπόλοιπους. Διότι όλες οι έρευνες δείχνουν και όλοι οι ειδικοί λένε ότι για να έχεις τη θωράκιση απέναντι στον κορωνοϊό που είχε με τις δύο δόσεις πρέπει να κάνεις και την αναμνηστική δόση αφ’ ης στιγμής περάσει ένα συγκεκριμένο διάστημα. Υπάρχει μία συζήτηση που γίνεται και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη να συνδεθεί η ύπαρξη του πράσινου πιστοποιητικού και με την τρίτη δόση. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Ανεξάρτητα αυτής της συζήτησης και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι επιβάλλεται έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που έκαναν τις δύο προηγούμενες δόσεις να πειστούν και να κάνουν και την τρίτη δόση».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «Υποχρεωτικότητα με την έννοια κάποιων κυρώσεων όπως για παράδειγμα αυτές που είχαμε στους υγειονομικούς, δεν υπάρχει. Από κει και πέρα ανάλογα και με τις εισηγήσεις που θα μας κάνουν οι ειδικοί αλλά ουσιαστικά με βάση την ανάγκη που υπάρχει για να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον κορωνοϊό είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο πρέπει να γίνει. Είναι πάντως ανάγκη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευρύνουμε την εμβολιαστική κάλυψη και σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση και σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ξεκινάει η διαδικασία της επίταξης: «η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών» και εξήγησε πως γίνεται ακριβώς με τον τρόπο που προβλέπεται, γιατί οφείλει κανείς να είναι απολύτως σύννομος.

«Θα είναι ένας αριθμός κοντά στο τριψήφιο αν δεν καλυφθούν τα κενά με βάση αυτά που περιμένουμε από τους ιατρικούς συλλόγους μέχρι το βράδυ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα», είπε ερωτώμενος για το πόσα φύλλα επίταξης αναμένεται να επιδοθούν αλλά διατήρησε πάντως και μία επιφύλαξη.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ακόμη πως «Υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά επειδή βρισκόμαστε σε φάση μεγάλης όξυνσης και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες για να μπορέσουμε να το πούμε με ασφάλεια».

Προσέθεσε πως «Ευχής έργον θα ήταν να έχουμε μία σταθεροποίηση, τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα, και νομίζω ότι και ο καθένας αντιλαμβάνεται πως οι εκτεταμένοι έλεγχοι που έχουμε κάνει, η συνεργασία όλων και των φορέων και των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών, της κοινωνίας και του κόσμου πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας που ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων, όλα αυτά έχουν αποδώσει και οι εμβολιασμοί εξελίσσονται μ’ έναν πιο ικανοποιητικό ρυθμό απ/ ό,τι στην προηγούμενη κατάσταση. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε μία εικόνα ή εν πάση περιπτώσει να έχουμε τη βάσιμη ελπίδα ότι βρισκόμαστε σε μια σταθεροποίηση και να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

«Μέχρι τότε και κάθε μέρα γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο της Πολιτείας, από το σύνολο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Κυρίως η μάχη δίνεται στο ΕΣΥ έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε τις ανθρώπινες απώλειες», τόνισε επίσης ο Οικονόμου.