Αυξάνονται τα θύματα σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία

Αυξάνονται τα θύματα σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι πληγέντες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

Αυξάνεται από ώρα σε ώρα ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την Κροατία ανήλθε στους 39, όμως πολλοί ακόμη άνθρωποι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι, ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη πιο τραγικός.

Οι αρχές της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι από την περασμένη Τετάρτη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, 12 εκ των οποίων στην πόλη Ομπρένοβατς, μία από τις περιοχές της χώρας που επλήγη περισσότερο.

Εκπρόσωπος του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί θύματα και στην πόλη Κρουπάνι, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ αγνοούνται. Τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν στην πόλη Ντομπόι.

Στην Κροατία, όπου επίσης οι αρχές δίνουν μάχη με τις πλημμύρες, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

1/8
Photo: REUTERS

Αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων
Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού της χώρας) έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια.

Περισσότερα από 100.000 σπίτια και άλλα κτίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περίπου 1. εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Ομάδα της Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε σήμερα στο Σαράγεβο, μετά από αίτημα των αρχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, που πλήττεται τις τελευταίες μέρες από καταστροφικές πλημμύρες στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Τέσσερις ειδικοί από τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία θα συντονίσουν τη βοήθεια που φθάνει στη χώρα και θα αποτιμήσουν την κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσάβινα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Σάβα και τα νερά απειλούν την πόλη Οράσιε.

Τα νερά του ποταμού έχουν σπάσει τα αναχώματα σε δύο σημεία και έχουν πλήξει έκταση 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κάτω από τα νερά βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Μπόσανσκι Σάματς. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο δήμο Μπιέλινα και στην περιφέρεια Μπρτσκο, όπου με ελικόπτερα καταβάλλονται προσπάθειες τοποθέτησης σιδερένιων εμποδίων για να κλείσουν οι ρωγμές στα αναχώματα.

«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τα εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας, Ζεκέριγιαχ Όσμιτς, τονίζοντας ότι προς το παρόν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες.

Στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού και οι επιχειρήσεις διανομής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Οι επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών και διανομής βοήθειας διεξάγονται με δέκα στρατιωτικά ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,της αποστολής της ΕΕ στη χώρα (Eufor), της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στο Σαράγεβο έφθασε αεροπλάνο με βοήθεια από την Τουρκία και αναμένεται και η άφιξη αεροπλάνου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ. Είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές και κουβέρτες έχει αποστείλει στους πληγέντες στο Μπρτσκο η Βουλγαρία, ενώ η Λιθουανία και η Εσθονία προσφέρθηκαν να αποστείλουν συνεργεία για την άντληση υδάτων και η Τσεχία έστειλε πακέτα με ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Hina