Αύξησαν τον κύκλο εργασιών τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development

Αύξησαν τον κύκλο εργασιών τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development

Η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων του ομίλου παρουσίασε αύξηση 7,8%.

Ανοδικά κινήθηκε η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA), παρουσιάζοντας αύξηση 7,8%, στο πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθε στα 11,1 εκατ. ευρώ, «συνεχίζοντας τη θετική πορεία που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον», όπως ανακοίνωσε η Lamda Development. Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν στα 9,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,6%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ανάκαμψη των βασικών εμπορικών δεικτών

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 1,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων, κατά την ίδια χρονική περίοδο, κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,8%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων ξεπερνά το 99%, ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για μισθώσεις.

Η λειτουργική κερδοφορία του “The Mall Athens” ανήλθε στα 6,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,9%. Σημειώνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Η λειτουργική κερδοφορία του “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη ανήλθε στα 3,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 5,7%. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων εμφάνισε οριακή άνοδο κατά 0,5%. Επίσης, σημειώθηκε και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 2,0%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, η ετήσια λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα 4,0 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 11,1%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,3% και 1,2%, αντίστοιχα.

Ανάλυση οικονομικών αποτελεσμάτων

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρότυπο ΔΠΧΑ 11 που είναι σε ισχύ από 1/1/2014, η εταιρία έχει καταργήσει την ενοποίηση των Κοινοπραξιών (Joint Ventures) με αναλογική μέθοδο και ενοποιεί τις κοινοπραξίες με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Τονίζεται, όμως ότι η απεικόνιση των Κοινοπραξιών στον ισολογισμό με τη μέθοδο καθαρής θέσης δεν επιφέρει καμία μεταβολή στα ίδια κεφάλαια του ομίλου και στο καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους.

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στην τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά 0,4 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς και το πρώτο τρίμηνο του 2015. Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα 9,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,6%, που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων. Σε ενοποιημένο επίπεδο, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2015. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μικρή άνοδος στους καθαρούς πληρωτέους τόκους και στους φόρους έχει αντισταθμιστεί πλήρως από τη σημαντική άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων κατά 0,8 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο εφέτος.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε στα 408,3 εκατ. ευρώ (5,26 ευρώ ανά μετοχή), σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με 31/12/2015. Η μετοχή της Lamda Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή. Από τις αρχές του έτους, τόσο η μετοχή όσο και ο γενικός δείκτης δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής 4,03 ευρώ, στις 20/05/2016, το τρέχον discount σε σχέση με το NAV διαμορφώνεται σε 23%.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 40,9%, επίπεδο πολύ ικανοποιητικό. Τέλος, επισημαίνεται ότι, με ημερομηνία αναφοράς 31/03/2016, η εταιρία είχε στη κατοχή της 2.106.476 ίδιες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 2,64% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως 3,85 ευρώ ανά μετοχή.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε σχετικά: «To πρώτο τρίμηνο του 2016 συνεχίσαμε τη θετική πορεία του προηγούμενου έτους, με θετικά λειτουργικά αποτελέσματα για την εταιρία. Η επιτυχημένη πελατοκεντρική στρατηγική μας και η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στα εμπορικά μας κέντρα, μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, που βιώνει η χώρα μας».