Αυξήσεις στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις και μετεκλογικά …project

Αυξήσεις στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις και μετεκλογικά …project
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το 2024 οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο - Tι προκύπτει από τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη  για τα φορολογικά μέτρα.

Τον Φεβρουάριο θα ληφθούν αποφάσεις για το νέο πακέτο έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα δρομολογηθούν από την επόμενη κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη θεματική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Αν και δεν αποκάλυψε τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έδωσε το στίγμα για ορισμένα μέτρα που επηρεάζουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τα οποία θα ενεργοποιηθούν εφόσον μελετηθεί η δημοσιονομική τους επίπτωση (μετεκλογικά) με αιχμή τη μείωση φόρων, αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη φορολογία ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στον ΕΝΦΙΑ και τόνισε ότι μειώσεις φόρων υπήρξαν και στις μεταφορές, στην εστίαση, στα γυμναστήρια, στους αγρότες, σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Πρόσθεσε επίσης τις παρεμβάσεις για τις μειώσεις σε ορισμένους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά, όπως η κατάργηση της φορολογίας για γονικές παροχές, για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ και κατέληξε ότι συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τα σενάρια που αναπτύσσονται για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στο επίκεντρο είναι η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό, η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2024 θα εισάγει τον θεσμό του μπόνους παραγωγικότητας και θα προσεγγίζει διαφορετικά τις αμοιβές, στη βάση των απολαβών και της αξιολόγησης και όχι απλά του μισθού. Σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους -αναφερόμενος στις αυξήσεις 10% στους γιατρούς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης- και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο με τον οποίο αμείβουμε τους εργαζομένους και στον δημόσιο τομέα. Και βέβαια αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την έννοια της αξιολόγησης, η οποία πιστεύω ότι είναι πια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ανασχεδιασμό του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων επίκεινται αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές άνω των 600.000 υπαλλήλων. Η διαβούλευση για το θέμα αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο, ενώ οι δρομολογούμενες αναπροσαρμογές θα αφορούν αυξήσεις μισθών κυρίως στα κατώτατα κλιμάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι ο εισαγωγικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων ορίζεται στα 780 ευρώ στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με βάση το ποσό αυτό οι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών διαμορφώνονται αφού πολλαπλασιαστούν με επιμέρους συντελεστές, οι οποίοι φτάνουν έως το 1,4 για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ο μισθός αυξάνει ανάλογα με τον βαθμό του κάθε υπαλλήλου και φτάνει τα 858 ευρώ για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα 1.037 για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και τα 1.092 ευρώ για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: